Thuis blijven en de heg aanpakken

Ter inspiratie: hieronder wat foto’s van de sloop van een oude en forse haag, die al meer dan 10 jaar tussen mijn tuin en die van mijn buurvrouw stond. Vooral aan de kant van mijn buurvrouw was de haag fors geworden en niet mooi meer.
We hadden Tim Timmermans om advies gevraagd. De rij coniferen kreeg het de laatste jaren steeds moeilijker, sommigen gingen dood. Zij hebben echt last van de droge zomers van de laatste jaren volgens Tim. Daarnaast stonden er seringen die ondergronds uitlopers maakten en door onze tuinen wandelden. Eigenlijk moet je dat goed bijhouden, en jaar in, jaar uit goed de nieuwe scheuten verwijderen.
Bij mij is dat best lastig, omdat ik dan mogelijk ook de wortels van de pruimeboom beschadig. Er stond ook nog een laurier, cotoneaster, hulst, esdoorntjes. Al met al geen fijne klus om zelf uit te graven.
John Scholte klaarde deze klus in een middag met zijn minigraver. Hij verwijderde ook de heg aan de straatkant van mijn buurvrouw, ook daar zat veel sering. De heg was veel te groot geworden. Zij gaat hier een Frans schapenhek plaatsen, die ze laat begroeien met klimop. De forsythia in de hoek laten we staan.

Nu is het nog even wachten op de levering door Tuinafscheiding.nl van betongaas en kastanjehouten palen, en het netjes en stevig plaatsen door Tim, zodat we op 15 mei een mooie open erfscheiding hebben, die we beiden kunnen laten begroeien, in goed overleg.
Ik verplaatste al wel vast mijn Akebia Quinata (schijnaugurk), die toch eigenlijk te groot werd aan de straatkant en de zon wegnam van mijn leipeer.
Een andere variant, de Akebia Quinata Silverbells was over de grond gaan woekeren. Deze plaatste ik in een pot en groef ook wat uitlopers uit. Hij schijnt invasief te zijn, ik kijk het nog aan en zette hem voor de zekerheid in een pot, iets naast de oorspronkelijke plaats. Zodat ik nog wel kan genieten van zijn mooie ranken.

Voor de vrijgekomen plaats van beide akebia’s, had ik 2 minitrees appel besteld, een Gold lane en een red lane. Dat kon nog tot eind april. Ze werden verstuurd als naakte wortel. Het fijne van deze minitrees is dat ze 250 cm hoog worden en maximaal 50 cm breed; je hoeft ze niet te snoeien en je kan er een fruithaag mee maken. Op mijn volkstuin heb ik al een paar jaar de Gold Lane, nu prachtig in blei, straks lekkere en best grote fris zure, stevige appels.

Wordt vervolgd na 15 mei..

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.