Tuinaarde, compost, substrado

Gisteren een gesprekje gehad met duurzame tuinman Tim Timmermans, door wie ik jaren geleden de mooie compost ontdekte van Biokultura.

Tim is enthousiast dealer van bemeste tuinaarde en compost, die we tot nog toe ook graag gebruikten bij de permablitz acties. Prachtig materiaal, en hard nodig in een tuin op arme zandgrond met weinig structuur. Mulchen en de bodem bedekt houden met planten helpt ook om de grond te verbeteren. Maar er zijn jaren nodig voor er op deze manier een echt vruchtbare bodem ontstaat. Het is dan vaak praktischer om bij de start van een moestuin te investeren in goede grond.

Er is een bijna net zo duur alternatief: het Brabantse bedrijf Den Ouden. Dat zit in Schijndel/Helmond, heeft ook biologische certificaten voor onder andere teelaarde, natuurcompost en bladcompost. En heeft inmiddels ook een eigen product voor stadstuinen ontwikkeld.

Producten

 

grond-den-ouden

Stuk goedkoper is zelf ophalen in Millingen: ik belde met de dealer voor regio Arnhem-Nijmegen: Daamen in Millingen. Hij heeft deze producten van Den Ouden:

Hij noemde de prijzen, maar wel onder voorbehoud. Ze kunnen fluctueren. Bel zelf even voor de actuele prijs op 0481-820206.

Als je komt ophalen, neem dan wel  een aanhanger mee; ze helpen je met een kraan de aanhanger te vullen. Je betaalt op dit moment:
voor teelaarde/zwarte grond 24 € per ton; of 36 euro voor 1,5 ton (een big bag van 1 m³)
voor natuurcompost: 35 € per ton
voor bladmulch: 45 € per ton
voor substrado Molm (mengsel met compost, champignonmest, maar ook helaas turf: er wordt hiervoor grond afgegraven met veel milieuschade): €60,10

Daamen bezorgt de bigbags ook aan huis; dan komt er €65 bij voor het rijden; een bigbag moet dan daar al door hen gevuld worden en wordt wat duurder:
bijvoorbeeld kost een bigbag teelaarde dan €52,50; een halve kost €37,50
Er kunnen dan gerust 3 of 5 bigbags vervoerd worden; die ritprijs blijft hetzelfde.
Informeer zelf even voor een all in prijs.

Den Ouden levert ook Substrado® Stadstuin, “in samenspraak met diverse Stadse boeren ontwikkeld. Het product is uitermate geschikt voor verhoogde moestuinen en plantenbakken. Dit duurzame substraat is gemaakt van 100{bff6ac6e059c982670700d285e9c7d34f3aa996250bbdc19aa2f271ef704af95} herwinbare grondstoffen.”, maar is niet biologisch.  Lees verder hun verhaal over de juiste hoeveelheid en vorm van bemesting. Of hier: https://www.gemeentewerken.nl/nieuws/meest-vruchtbare-aarde-voor-je-vierkante-meter-tuin-substrado-stadstuin

Je kan deze Substrado producten ook online bestellen bij Bigbag specialist. 89 euro voor een bigbag. Dit bedrijf zit in Cuijk en rekent 50 euro transportkosten naar Nijmegen. Maar de bezorgkosten kunnen omlaag als er op meer adressen achter elkaar in Nijmegen geleverd kan worden. Maximaal 10 a 12 big bags. Op hun site staat niet de Substrado stadstuin van Den Ouden, maar (na bellen) blijkt het dat ze die ook kunnen leveren.

Zelf bladcompost maken kan nu ook: verzamel blad uit de bladkorven en maak je eigen bladcompost, het kan wel 1 a 2 jaar duren en slinkt nog behoorlijk.

Nog een bedrijf dat  biologische compost maakt: De Hessenhof, Ede: bladcompost : 40 liter voor 5,50;

Compost moet goed verteerd zijn; soms is het nog wat te vers; maar als je het nu als mulch laag op de grond legt en laat liggen tot het voorjaar kan de compostering nog vanzelf verder gaan.

Net ontdekt dat je ook bij Bio-Kultura een groepsbestelling kan doen; in overleg kan er dan één vrachtwagen rijden en op verschillende plaatsen bezorgen; dat scheelt in bezorgkosten. http://www.biokulturawebshop.nl/

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.