Paden

Je helpt de bodem door er zo min mogelijk overheen te lopen. Bedenk dus goed waar je je paden wil hebben.
Teken je tuin op schaal en teken de paden in. Er bestaan online programma’s voor. Maar ze zijn vaak niet heel gebruikersvriendelijk. Met papier en potlood gaat het ook.

Een fijne breedte voor een pad is 60 cm. Dat is breed genoeg als je er met een kruiwagen overheen wil. Wil je er ook met je fiets aan de hand overheen, kies dan 90 cm. Voor gebieden waar je weinig komt, kan het pad smaller. Dan houd je meer tuin over.

Leestips:

Houtsnippers

  • Boomschors: boomschors.net
  • Van Iersel: tuinpadsnippers voor particulieren.
  • Boomzager Jan van Vulpen: boomzager.nl levert soms gratis houtsnippers, of tegen een kleine vergoeding. Minimaal 4 kuub, het moet gestort op eigen terrein. Wisselende kwaliteit, vaak net gekapt materiaal. In de zomer veel blad, in de winter weinig.
  • te koop bij Busser, Nijmegen, een hoveniersbedrijf: 18 euro per m3 (anno 2020). Dat zijn 10 100 liter zakken. Oftewel 25 van 40 liter (formaat grote tuinaardezak). Bel ze van tevoren even op of ze er zijn. Elke dag vanaf 16 uur. In de winter zijn het echt pure houtsnippers, in het late voorjaar en zomer zit er ook blad bij. busserverhuur.nl Adres : Grootstalselaan 113. Tip: neem tuinaarde zakken of vuilniszakken mee, een emmer en eventueel een schepje. Dan vul je eerst de emmer en leegt die daarna in de zak.

Grit

We hebben het in onze permablitz acties niet toegepast, maar het is te overwegen als alternatief voor bestrating. Groot voordeel: water wordt hierin beter opgevangen. Je pad komt niet blank te staan. Onderhoudsarm. Je legt het één keer aan en zal slechts af en toe wat onkruid moeten weghalen. Het lijkt minder werk dan het verwijderen van onkruid tussen de voegen van bestrating.
Lees hier de tips en overwegingen van de tuinen van Appeltern.

Stapstenen

Ook een optie. Zeker als je bijvoorbeeld niet met een fiets nog over het pad hoeft.