Water

Water is heel belangrijk in een tuin voor insecten, voor vogels om van te drinken en te badderen, voor kikkers (eten slakke-eitjes).
Zorg, als het even kan, voor een vijvertje. Het hoeft niet groot te zijn, maar wel liefst 60 cm diep zodat kikkers een winter met vorst overleveren.
Maak een swale of een wadi, zodat overtollig regenwater nog even kan blijven staan. Overwegingen van Irisecology.

Gaat al het regenwater dat op je dak valt, het riool in? Dan kun je dat water ook gebruiken om je vijver en/of een regenton te vullen. Dat is ook wel zo prettig voor de straat waarin je woont. Bij felle buien komt die dan net iets minder snel onder water te staan. Wateroverlast verminderen.

Zie voor tips en subsidie over afkoppelen: duurzaamthuis.nl

Tips voor regentonnen: duurzaamthuis.nl  regenton

Je kunt je regenton automatisch laten vullen via de hemelwaterafvoer tot hij vol is, door deze vulautomaat uitgefilterd. Deze heeft ook de mogelijkheid om de klep af te sluiten in de winter. Je kan de regenton dan tijdig laten leeglopen, zodat bij vorst de ton niet beschadigd raakt. De goedkoopste lijkt anno 2019 12,50 te kosten( bespaarbazar).

Als je al het water wilt hebben, kan het eenvoudiger:regenton.nu/aansluiten. Je kunt dan bijvoorbeeld een extra ton/vat ernaast plaatsen, voor het geval de eerste vol is. Of je zorgt dat overtollig water in een vijvertje terecht komt en als die vol is, in je tuin.
NB: een extreem groot dak kan zijn water niet kwijt in een kleine tuin! Dat wordt natte voeten. Water wordt in zandgrond veel beter doorgelaten dan in klei.

Nog een tip voor wie geen vijver wil, maar wel water wil bieden aan vogels en insecten, en het geluid van een fonteintje, op zonne energie: primrose-nederland.nl

Handig, deze slanke kunststof opvouwbare regenton
Nog meer regentonnen: Haxo