Verslag Reclaim the Seeds weekend 4 en 5 maart in Nijmegen

Namens Eetbaar Nijmegen was ik mede-organisator en onder andere verantwoordelijk voor de  facebook event pagina van dit evenement. Daardoor verdiepte ik me al wat langer in de achtergronden van Reclaim the Seeds: ruim aandacht voor duurzame en rechtvaardige landbouw maar ook voor ontwikkelingen die daarvoor hinderlijk zijn of een bedreiging vormen. Zoals nu: wetgeving die patenten op zaden mogelijk wil maken. Uit de site:

Geen patenten op zaden

Voor de meeste bezoekers van Reclaim the Seeds zal het idee dat je een gewas kunt bezitten volkomen absurd zijn. Planten zijn een onderdeel van de natuur. Ze zijn van iedereen en niemand, het zijn levende gewassen die zich voortplanten en evolueren. Het waren altijd boeren die al duizenden jaren hebben gezorgd voor de veredeling van gewassen. Maar sommige grote zaadbedrijven zien nieuwe variëteiten en eigenschappen bij gewassen als een uitvinding. Met een patent kunnen ze meer verdienen aan ‘hun uitvinding’ en voorkomen dat andere veredelaars nog verder kunnen werken met dat gewas. Het moge duidelijk zijn dat dit zorgt voor een verdere concentratie van macht bij die grote bedrijven met patenten en ‘gene pools’. In Nederland zijn de kleine, maar zelfs ook de middelgrote zaadbedrijven tegen deze patenten.

In een actiemoment tijdens de lunchpauze protesteerden we hiertegen:


Maar ook kreeg ik nu beter mee welke kramen er stonden en was ik betrokken bij de Nijmeegse hoek. Dat maakte het leggen van contacten wel heel makkelijk. Onder andere met onze buur Velt-Nijmegen gesproken en gehoord dat het goed gaat met hun moestuincursus: 10 mensen met elk een tuintje in Ooij krijgen elke maand les van een Velt docent over wat er gedaan moet worden. 

Ik stond daar met de kraam Permablitz en met de nieuwe kaart waarop alles staat rondom gezonde voeding in Nijmegen. Maar ik stond tevens standby om eventuele problemen op te lossen. Wat was ik blij dat Johann en Marjolijn aanboden om de kraam beurtelings te bemannen. Beiden kregen veel reacties, ‘s middags stond ik er zelf achter. Het concept spreekt ook anderen aan, zoals een vrouw uit Haarlem die een permacultuuropleiding deed en nu mogelijk op dezelfde manier als wij dit wil gaan introduceren in Haarlem. Vier mensen willen verder geinformeerd worden, hopelijk leidt het tot 5 opdrachten tot een permablitz actie. Twee personen willen meedoen met zo’n actie.

Het was de hele dag druk bij de kraampjes en ook bij de lezingen.  Er zijn verslagen gemaakt, die binnenkort op de website van Reclaim the Seeds terecht gaan komen (http://www.reclaimtheseeds.nl/rts-verslagen.htm) En natuurlijk kocht ik het een en ander van de bijzondere en biologische zaden en knollen. Ook heel handig dat je nu aan de kraamhouder om advies kan vragen. Ik heb al wat saladeplantjes uitgeprobeerd, maar ik vind ze vaak wat scherp, zoals Barbarakers. Nu heb ik Chinese chrysant gekocht, die wat milder zou zijn. Wat knoflookknolletjes, Noord Koreaans komkommer, Russische bladkool en zo nog wat.

Op zondag was ik mede-organisator van de 2 fietstochten langs tuinprojecten in Nijmegen-Noord. Erg leuk om de verhalen te horen over Doornik natuurakkers, de volkstuinen De Lentse Aarde, Co-bomen en Warmoes, de historische tuin te Lent.

 

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.