Vijf tips voor een duurzame kerst

December is die heerlijke maand waar we ons eigenlijk bijna doorheen lijken te eten. Al die feestelijkheid en lekkers ervaren we soms een beetje dubbel. Naast dat het lekker en ontzettend gezellig is, knijpen we hem ook een beetje voor onze broekriem, portemonnee en het milieu. Daarom geef ik je graag deze vijf tips om lekker, betaalbaar en duurzaam de kerst door te komen in Nijmegen.

Tip 1. Eet meer groenten, van het seizoen

Wie groenten de hoofdrol geeft op de kersttafel, is al snel gezonder, goedkoper en duurzamer uit. En met kleurrijke wintergroentes zoals pompoen en bietjes zijn schalen vol ‘oeh en ah’ op de kersttafel zo gepiept. Vul bijvoorbeeld eens een pompoen in plaats van een kalkoen en slowcook de bietjes in de oven in plaats van het wild. Het internet barst uit zijn voegen van de heerlijke recepten. Dit zijn een paar van onze favoriete sites om bij weg te dromen:

Tip 2. Merry Christmas-tree!

Heb je ook ieder jaar weer een beetje moeite met het kerstboomdilemma? Zonder kluit is zonde…maar waar laten we die mét kluit nou weer? Dit jaar kunnen er voor het tweede jaar biologische kerstbomen worden geadopteerd in Nijmegen. Je haalt de kerstboom op en levert hem na de kerst weer in. De boom gaat terug de grond in en als je wilt kun je hem volgend jaar wéér optuigen. Op de site www.adopteereenkerstboom.nl/ kun je lezen hoe het werkt. Het afhaal- en inleverpunt in Nijmegen is koffiecafé Tati in Nijmegen-Oost.

Tip 3 Au au, duur…

Wie kiest voor biologisch en bewust eten doet dat ook graag tijdens de kerst. Helaas zijn biologische producten over het algemeen wat duurder en vooral in december tikt het dan snel aan. De site biobudget.nl biedt allerlei tips én lekkere recepten van chef-koks om het ook financieel met de kerst gezellig te houden.

www.biobudget.nl

Tip 4. Lekker van hier!

Als je dan je boodschappenlijstje klaar hebt,  loont het de moeite om eens even te gaan shoppen op de site van Lekker Lokaal. Alle producten die hier te koop zijn, zijn geproduceerd binnen een straal van 50 km rondom Nijmegen. Én nog behoorlijk betaalbaar, doordat Lekker Lokaal direct vanaf de boer of leverancier levert. U kunt op de website bestellen en dan wordt het bij u thuis afgeleverd.

www.lekkerlokaal.nl

Tip 5. Vrede op aarde, zoveel mogelijk dan…

Helaas hebben we het met kerst vaak niet alleen voor het zeggen en dat betekent dat het als overtuigd vegetariër vaak neer komt op een compromis. Voor veel Nederlanders geldt dat het geen feest is zonder een stukje vlees op tafel. Het is dan in ieder geval fijn om te weten dat het vlees niet van de kiloknaller komt. Maar ook als bewust vleeseter is het prettig om te kiezen voor een goed product. Gelukkig zijn er rondom Nijmegen allerlei mogelijkheden om, ook buiten de vleesindustrie om, aan lekker en eerlijk vlees te komen.

Wildernisvlees bijvoorbeeld. Dit vlees is afkomstig van hooglanders die in onze regio natuurgebieden begrazen. Meer bio wordt het niet. Het vlees is betaalbaar en van fantastische kwaliteit. 

http://www.freenature.nl/free/p000070/wildernisvlees/vleespakket-wat-zit-erin 

Of wild vlees uit het Reichswald. Hier vlak over de grens bevindt zich het rijk beboste gebied het Reichswald, waar rond deze tijd flink wordt gejaagd op zwijnen en reeën. Even los van de discussie over jacht leeft een wild dier een natuurlijk en duurzaam leven. Wie een aardige vriezer heeft én zin heeft in een avontuur kan eens bellen met boswachter Spinner en vragen of er op dat moment zwijnen te koop zijn. Doorgaans worden de zwijnen al enigszins schoongemaakt verkocht, maar aan u de taak om het vlees in hanteerbare porties te verdelen. 

Forstbetriebsbezirk Kranenburg: FAM S. Spinner, Tel: 00 49 2827 – 9306

Fop-vlees.

Okee, je vindt geen namaak-kalkoen van vijf kilo, maar voor veel vlees wat wordt gebruikt in bijgerechtjes, zoals spekjes en gehakt, vindt u in het vegetarische vak van de supermarkt een geloofwaardig alternatief. Heerlijke malse spruitjes met gerookte spekjes van de (vegetarische) slager. Dikke kans dat niemand het merkt. Wij zullen het niet verklappen!

The following two tabs change content below.

Romilda van der Wal

Ik heb een biologische én vegetarische kookstudio in Nijmegen, verzorg verrassende en kleurrijke catering aan huis en op locatie. Daarnaast organiseer ik in de keuken (en buiten op het land) inspirerende kookworkshops over eerlijk, vers en lekker eten!

Laatste berichten van Romilda van der Wal (toon alles)