Voedselpark Beek 7,5 jaar na de start

In Beek startte najaar 2013 een voedselpark, volgens ontwerp van Wouter van Eck. Het is gelegen aan de Fazantstraat, tussen de straat en de rijksweg in, met afmetingen van 100×60 meter.
Zie nieuwsberichten over de start en over de stand van zaken in 2017. En hun Facebookpagina.

7,5 jaar na de start is het tijd voor een update.
Het begon toen de gemeente het gebied ging herinrichten en de bewoners hierbij betrok. Er ontstond een wens voor eetbare planten. Wouter van Eck maakte het ontwerp, de aanleg werd onder meer uit europese en gemeentelijke subsidie betaald. Afspraak met de bewoners is dat zij het gebied beheren. Er is nu een groepje van 5 vrijwilligers die het park onderhoudt. Elke donderdagavond tussen 19 en 20 uur kun je ze in het park treffen.

Ruud Jansen, de coördinator van de vrijwillige onderhoudsgroep, vertelt:
“Dat uurtje per week werkt goed. Meestal kun je dat in je agenda wel inpassen. We beheren wel zo min mogelijk. Permacultuur is de basis.
We houden de paden vrij met de elektrische bosmaaier. Af en toe snoeien we en halen we woekerende bramen en winde weg.
Ik geloof in het concept permacultuur, als voorbeeld van duurzame landbouw. Toen ik hier aan begon wist ik niets van permacultuur, ik heb me er helemaal in verdiept. De aanwonenden waren niet blij dat hun uitzicht op de Ooijpolder werd verstoord.

Het is een openbaar plukpark en het wordt goed gebruikt. Heel veel ouders met kinderen komen hier. Het is leerzaam, vaak worden bijv. vruchten geplukt als ze nog niet oogstbaar zijn, wie weet leer je ervan dat je volgend jaar de appel nog even moet laten hangen tot die niet meer groen ziet.
De vlakbij gelegen basisschool heeft hier de schooltuintjes.

Het is hele vette klei. In het begin leefde er geen enkele worm in de bodem. We zien de kwaliteit van de bodem vooruit gaan. Er zitten nu flink wat wormen in de bovenste laag. Op de paden staan vrijwel geen plassen meer als het geregend heeft, de grond neemt al veel meer water op dan in het begin. Er komen muizen en soms hazen en verder veel insecten, hoewel je merkt dat dat minder wordt, zoals overal.

De straat watert af op de natte groenstrook. Hier zijn veel verschillende planten te vinden. Eetbaar is o.a. de moerasanemoon, die is lekker voor in de salade.
Verder hebben we hier een keur aan fruit staan: kweepeer, kwee appel, nasi peer, diverse soorten appels en peren, kersen, diverse soorten bessen en bramen ook. De abrikozen zijn helaas gesneuveld, wie weet door de droge zomers van afgelopen jaren. De honingbes doet het heel goed, de kruisbes daarentegen dan weer niet. Ook staan er o.a. olijfwilg, vijg, amandel en hazelaar, en op veler verzoek hebben we ook een uiensoepboompje neergezet.
De schapenbes kwam pas na 5 jaar aan bloeien toe. Nu merk je dat de insecten de struik nog niet goed vinden, waarschijnlijk omdat die niet van hier is. Een beetje lastig voor de bestuiving, maar leuk om te experimenteren met van alles. En als iets het niet doet dan is dat jammer en doen we wat anders.”

Een mooie plek om eens naar toe te fietsen en doorheen te lopen!

beleeftuinBeek