Soms is het leuk om stil te staan bij de simpelste dingen. Neem nou wortels; een heel gangbare groente, misschien staat ie wel bij je in de tuin, maar waarschijnlijk denk je niet zo vaak na over diezelfde wortel. Daarom hebben we deze keer een stukje over wortels; leuke dingen zijn het!
Een stukje geschiedenis
De geschiedenis van de wortel gaat duizenden jaren terug en begint in Midden-Azië; het is gebleken dat Egyptenaren en Romeinen gebruik maakten van rode, witte en paarse wortelen. Vanaf de 14e eeuw wordt de wortel een steeds bekender gewas in Noord-Europa. Het verhaal gaat dat de oranje wortels vanaf de 16e eeuw steeds gangbaarder werden, omdat ze in Nederland werden gekweekt als eerbetoon aan de familie van de Oranjes. De Nederlandse oranje wortel is later veelal gebruikt om verder te veredelen, zodat de meeste gangbare rassen hun herkomst in Nederland hebben.
Wortels in de tuin
Wortels zijn geen extreem uitdagende groente om te verbouwen, maar een goede oogst is ook niet gegarandeerd, want er kunnen verschillende dingen misgaan. Het is sowieso belangrijk dat de wortels in losse grond worden gezaaid, zodat ze ruimte hebben onder de grond. Daarnaast zijn er de bekende wortelvliegjes, die hun eitjes in de wortels leggen, waardoor bruine holletjes ontstaan, met ‘snottige wortel’ eromheen.
Afhankelijk van het ras kunnen wortels al vanaf begin maart in de volle grond gezaaid worden. Deze zomerwortels worden meestal in rijtjes gezaaid en kunnen nog tot half juli de grond in, waardoor je de hele zomer door van verse wortels kunt genieten.
Winterpenen worden doorgaans vanaf half april gezaaid en kunnen ongeveer vanaf half september geoogst worden. In principe kun je winterwortelen ook in de winter in de grond laten zitten; ze zijn prima bestand tegen matige vorst. Gaat het hard vriezen, dan kunnen ze eventueel afgedekt worden met wat stro.
Bij alle soorten wortels is het belangrijk om ze voldoende uit te dunnen, zodat de wortels de ruimte krijgen om te groeien. Het is vanwege het kleine zaad lastig om dit al direct bij het zaaien goed te doen, dus het is meestal het makkelijkst om een gedeelte van de jonge plantjes te verwijderen.
We zijn benieuwd hoe het met jullie wortels is gegaan dit jaar en lezen dat graag terug in een reactie onderaan dit bericht!
Gezond?
Oranje wortels zitten boordevol beta-caroteen, wat het lichaam nodig heeft voor de aanmaak van vitamine A. Deze vitamine is belangrijk voor je ogen, wat een gedeeltelijke verklaring is voor de veelgehoorde opmerking dat wortels goed voor de ogen zouden zijn.
Een recept ter inspiratie
Wortelsoep met gember
(van Kruimels & Kaneel)
Voor 2-3 personen
– 1 ui
– 3 cm gemberwortel (of 1 tl)
– 2 cm kurkuma (of 1/2 tl)
– 500 g wortel (schoongemaakt)
– 1 bouillonblokje
– crème fraîche en amandelschaafsel als garnering
- Snipper de ui en fruit deze in een beetje olie in een kookpan. Schil de gember en de kurkuma en voeg ze in stukjes toe aan de ui. Bak even mee.
- Snijd intussen de wortels in stukjes en voeg deze ook toe aan het ui-mengsel. Voeg ongeveer 1 liter water en het bouillonblokje toe (gebruik meer of minder water als je van dunne of dikke soep houdt).
- Laat ongeveer 20 minuten koken en haal dan de pan van het vuur. Pureer tot een stevige soep en serveer met een lepel crème fraîche en het amandelschaafsel.