Zelf groente opkweken, bijvoorbeeld Tomatillo

Ik was er te vroeg mee, zag net pas dat je ze pas nu mag opkweken: van begin tot eind april zodat ze na 12 mei naar buiten kunnen. Maar ik zag net ook dat ze zich zelf uitzaaien, dus ga ik ze gewoon eerder naar buiten zetten en dan maar wat beschermen. Zie ook mijn blog met ervaring in 2019.

Tomatillo kweken

https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomatillo/

https://www.haalmeeruitjetuin.be/haal-meer-uit-je-tuin/doe-je-voordeel-met-diversiteit/tomatillo


Ik was nog meer begonnen op te kweken, net als anderen denk ik. Ik had graag weer met een kraampje op de Limos markt gestaan, 24 mei. Maar helaas, ook dat leuke evenement is afgelast.
Nu zal ik andere manieren zoeken om teveel opgekweekte planten een nieuw tehuis te geven.  Bijvoorbeeld via de facebook pagina https://www.facebook.com/groups/eetbaarnijmegen/, en ook via mijn volkstuinvereniging.
Heel veel moeite doe ik dit jaar niet, omdat ik door de coronacrisis nu het jonge gezinnetje van mijn dochter (met babietje van bijna 6 maanden) in huis heb, tot hun woonplaats Mexico-stad weer veilig is.

Vanwege de coronamaatregelen dus ook geen excursies en ook verder een magere agenda. De Velt opentuindagen van 9 en 10 juni gaan mogelijk door; die knoop hakt VELT 20 april door.

Via Facebook komen er af en toe wel leuke tips binnen voor het volgen van online cursussen.
Ook is er (voor mij) nu meer tijd om te lezen, ik heb nu eindelijk tijd gevonden voor het boek Permacultuur, van appelboom tot zeekool. Waardoor ik nog eens beter ga nadenken over de plaats van sommige planten, die het afgelopen jaar niet ze goed deden. Staan ze misschien toch niet op de voor hen beste plaats? Geeft de eik van de buurman toch teveel schaduw waardoor de bessen het slecht deden? Vaste kolen doen het wel goed in de schaduw las ik.
Ik ontdekte dit jaar dat je wel meer kolen als “vaste kool” kan houden mits je de bloemen maar tijdig wegknipt. Mijn palmkool gaat nu zijn 3e jaar in. En vooral na de winter zijn de kleine blaadjes en bloemknopjes erg lekker.
Bij sommige kolen ging het hard, ik kon er niet tegenop eten. En oogstte de bladeren en bloemknopjes, sneed alles klein en vroor ze rauw in. (foto 5: één hele grote couve galega: van circa 3 meter)

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.