Zin in een minituin? Adopteer een boomspiegel

Op maandag 26 oktober vulde ik een klein formuliertje in bij de gemeente Nijmegen dat ik de boomspiegel van deze esdoorn wilde adopteren. De boomspiegel is 200cm x 160cm, best groot.

Dinsdag kwam er al iemand langs van de gemeente aan wie ik uitlegde wat ik wilde en informeerde of het kon: voorzichtig tussen de vele haarwortels wat ruimte maken, de ruimte vullen met compost, daarbovenop houtsnippers en in het voorjaar wat planten.

De man stelde mij gerust: ik hoefde niet te voorzichtig te zijn met die haarwortels; de boom moet het vooral hebben van de dikkere wortels van meer dan 4cm doorsnee. Alles kleiner dan dat is niet van levensbelang voor de boom.

Op woensdag was er op een stoeptegel al een mooi bloempje geverfd ten teken dat de gemeentehoveniers deze boomspiegel met rust moet laten.
Op 30-10 legde ik het aan: het grind naar de kant geharkt en met een aardappelmesje het beetje gras en klein onkruid verwijderd en hiermee wat ruimte tussen de wortels gemaakt. Al snel ontdekte ik een stenenrij van de eerste boomspiegel. Die stenen heb ik verwijderd; zodat de wortels meer ruimte kregen.

Toen het grind weer aan de zijkant geveegd; compost erop; 5 oude lavendelplantjes op de hoeken gezet; het eigen gevallen esdoornblad er bovenop. Water gegeven. Later nog houtsnippers erop. En knolletjes van blauwe druifjes ertussen gezet.

En nu maar wachten tot het gaat composteren; ik ben benieuwd hoe de lavendel zich gaat redden. En of ik zo’n mooie boomspiegel ga krijgen  als elders in Nijmegen.  Wist je dat er in Nijmegen al 400 boomspiegels zijn geadopteerd door burgers? Hieronder foto’s van de Javastraat.

 

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.