Workshop broodbakken: bakkerscursus (Jorrit)

Workshop broodbakken: bakkerscursus (Jorrit)

Wanneer

29/09/2018    
12:00 - 17:00

Waar

Streekbakker Jorrit
Thijmstraat 119, Nijmegen
Kaart wordt geladen...
BAKKERSCURSUS

Ben jij een enthousiaste thuisbakker en wil je graag de kneepjes leren? Jorrit biedt een leuke en leerzame cursus van zes dagen, waarin hij je leert brood te bakken met alleen natuurlijke ingrediënten. Na de cursus neem je een rijkdom aan kennis, ervaring en recepten mee naar huis.

Groepsgrootte
Maximaal 10 deelnemers

Prijs
€ 510,- per persoon, de prijs is inclusief BTW (excl. BTW voor zakelijke klanten)

als je een betaalregeling wilt, neem dan contact met ons op

Inclusief
– broodmaaltijd
– koffie, thee
– lesmateriaal en recepten
– zelfgemaakte broden neem je mee naar huis

Tijd  
zaterdag  12:00 – 17:00

Data najaar 2018
29 september, 13 en 27 oktober, 10 en 24 november, 8 december

Informatie
Voor meer informatie: cursus@streekbakkerjorrit.nl

Inschrijving
Schrijf je hier in.

Beschrijving cursus
De opleiding bestaat uit zes onderdelen, die elk in een blok van vijf uur behandeld worden:

  1. De basis van brood

Een kennismaking met brood vraagt om een beleving van het hele proces. Je krijgt uitleg over natuurlijke grondstoffen en over materialen en gereedschappen. Je ziet een demonstratie van het proces van graan tot meel en bloem. We behandelen daarbij de verschillen tussen volkoren, wit en gemengd.

De stappen die je nodig hebt voor het maken van een deeg doen we volledig handmatig: afwegen, mengen, kneden en vormen. We volgen het rijs- en bakproces. Je krijgt uitleg over de berekening van recepturen.

Onmisbaar voor het bakken van brood is kennis van graansoorten, zodat je gevarieerd brood kunt maken, Je krijgt uitleg over verschillende (Nederlandse) graansoorten en kenmerken hiervan: rogge, spelt, haver en tarwe. Waar moet je rekening mee houden als je met deze granen bakt? Je weegt granen af en maakt verschillende samenstellingen. We zorgen voor een mooie diversiteit aan producten zodat je de verschillen goed ervaart tijdens de processtappen.

  1. Natuur desem

Je gaat deze dag aan de slag met natuurdesem. Je stelt een recept samen, weegt af en volgt de overige stappen van het proces. We gaan in op de verschillen tussen de directe methode van deeg zetten en de indirecte methode, met een voordeeg. Je krijgt uitleg over het maken en onderhouden van een zuurdesemcultuur. We geven hierbij aandacht aan desemculturen van verschillende graansoorten. Uiteraard maak je je eigen starter, met een graansoort naar keuze, zodat je voortaan je brood een eigen karakter kunt geven met jouw desem.

Tijdens dit blok volgen we naast een handmatig proces een proces waarvan enkele stappen machinaal gebeuren, zodat je ook hiervan kennis opdoet.

  1. Gevuld brood

We richten ons tijdens dit blok op gevuld brood, het aanvullen van je basisdeeg met diverse ingrediënten. Je krijgt uitleg over de ingrediënten die je hiervoor kunt gebruiken: noten, fruit, gedroogd fruit, amandelspijs. Je stelt je eigen recepten samen, je berekent de vulling, weegt af en volgt de overige stappen van het proces. Je neemt mooie recepten en heerlijke broden mee naar huis. 

  1. Culinair brood

Het is een verrijking om een maaltijd of borrel te verzorgen met culinair brood, brood dat is gemaakt met verrassende ingrediënten als paddenstoelen, aubergine, courgette, paprika, ui, knoflook, aardappel, kaas, kruiden en zelfs bier of wijn. Je krijgt uitleg over de bereiding van deze ingrediënten en je gaat hiermee zelf aan de slag. Je stelt de recepten samen, je berekent, weegt en bereidt de vullingen en volgt de overige stappen van het proces.

  1. Luxe broden en broodjes

Altijd al willen weten hoe je een mooie croissant maakt? Dit blok staat vooral in het teken van getoerd gerezen brood: croissants. chocolade en andere zoete broodjes en hartige broodjes. Je gaat meerdere croissants en lekkere broodjes bereiden. Daarnaast wordt er aandacht gegeven aan brioche brood en bijzondere vormen van brood, zoals vlechtbrood.

  1. Vrij bakken

Je bakt tijdens dit blok een aantal zelf gekozen broden. Je bepaalt met welke ingrediënten je werkt, maakt je recepten en volgt het proces op jouw manier. Je kunt alle vragen kwijt en alle kneepjes leren om je brood nog mooier en lekkerder te maken. Aan het eind van de dag presenteer je jouw brood en bekijk, ruik en proef je gezamenlijk de eindproducten.