Excursie naar Gent, Belgie: afgelast

Excursie naar Gent, Belgie: afgelast

Wanneer

07/06/2014 - 08/06/2014    
12:30 - 14:30

Reserveringen

Reserveren gesloten

Waar

Station Gent Sint Pieters
Koningin Maria Hendrikaplein 1, Gent
Kaart wordt geladen...

Helaas: te weinig belangstelling; daarom afgelast op 19 april 2014.

Excursie naar stadslandbouwprojecten in Gent, de stad die voorop loopt in Belgie.

Zie: http://www.vilt.be/Gent_gaat_voluit_voor_duurzaam_en_lokaal_voedselsysteem
Hieruit: De stad had als eerste ter wereld, in 2009, een Donderdag, Veggiedag.
De voedselstrategie van Gent moet het voedselsysteem verduurzamen en helpen om van Gent tegen 2050 een klimaatneutrale stad te maken.

En zie ook de Officiële pagina van de Gentse Werkgroep Stadslandbouw. De werkgroep stuurt de transitie naar stadslandbouw in de stad Gent mee aan. http://stadslandbouwgent.wordpress.com/

Charlotte Prové kent de stad en ook het onderwerp: ze schreef in 2013 haar master scriptie over stadslandbouw en is nu begonnen aan haar doctoraalscriptie, ook over stadslandbouw. Ze leidt ons rond. Waarschijnlijk nemen er ook geinteresseerden in stadslandbouw uit België deel aan deze excursie. Er is volop gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen en bedenken van plannen.

Het plan: alles nog onder voorbehoud; aan de uitwerking wordt nu door Charlotte gewerkt. Houd deze site in de gaten.

 • al of niet gezamenlijke heenreis van iets meer dan 3 uur per weekend Benelux-trein vanaf Nijmegen naar centraal station Sint-Pieters, Gent (retour: 46 euro pp, vertrektijd 09:18; terugreis op zondag aankomst Nijmegen 17:44)
 • aankomst: 12.30 in Gent
 • fiets huren op station of gratis vouwfiets mee in de trein: http://www.visitgent.be/nl/fietsverhuur
 • Lunch in Avalon: http://www.restaurantavalon.be/: biologisch, vegetarisch, ecologisch, sociaal: opgezet door ex psychologe en exc it-er
 • Bezoek aan De Site

  (www.gent.be/eCache/WRA/1/55/184.html) : sociaal project; moestuinieren door de buurt; oogst is te verkopen tegen lokaal geld “Torekens”. De oogst wordt verkocht aan particulieren en ook in een kraampje. De gemeente Gent subsidieert de Torekens en ook dit project. Het is zo succesvol, dat ze tegen grenzen aanlopen: gewone boeren moeten aan allerlei regelgeving voldoen. Bijvoorbeeld: aardappels mag je niet vervoeren in dezelfde kruiwagen als waar net mest in is gekruid; daardoor zijn die aardappels veiliger en duurder. De gemeente zoekt nog een oplossing.
 • bezoek aan de Boerse Poort: sinds 2011 is hier een ecologische volkstuin

Ergens eten

 • verhaal/bezoek aan Bruno van Gandazwam: http://gandazwam.be/
  Hij geeft workshops paddenstoelen telen en teelt ze op allerlei afvalmateriaal, o.a. koffie; hij gebruikt zwammen ook om de grond te saneren. Dan zijn de paddenstoelen niet meer te eten.
  We willen hem voor een andere keer uitnodigen om naar Nijmegen te komen en de workshop te geven.

Overnachten:

 • http://www.ecohostel.be/nl/home-nl/ Dit is een omgebouwd binnenschip, de Andromeda, gelegen op een rustig kanaal in een volkse buurt van Gent. Hoe vaak dacht je vroeger niet aan aan mannen met lappen en baarden, houten benen en haken als handen die de zeeën bezeilen, één groot avontuur? Welkom op het groene piratenschip… Groen?
  low impact: Een laag-energieconcept dat volledig CO2 neutraal is, een rietveld als waterzuivering op ons dak, 100 % natuurlatex matrassen en een bio ontbijt zorgen voor een lage ecologische voetafdruk. En je moet er zelf helemaal niets voor doen! Het ontbijt is bio én vegetarisch, en op ons terras kan je genieten van een biologische biertje, een glas wijn of een limonade.
  Maar laat het eco aspect je niet afschrikken, je verliest geen comfort, integendeel! We hebben grote, warme douches, zachte bedden, en trouwens, afschrikken? Vroeger waren de boten van hout en de mannen van staal, en nu zijn de boten van staal en de mannen houten poppetjes!
  low budget: We hebben zowel tweepersoonskamers als slaapzalen, met prijzen vanaf 22€, ontbijt, linnen en toeristenbelasting inbegrepen. Bovendien is de authentieke, bruisende kunststad Gent helemaal in de prijs inbegrepen! 

Zondag:

Overige ideeen:

Treinreis terug: Bijvoorbeeld 14.32 terug, aankomst Nijmegen: 17:44. Ieder is hierin vrij. Langer blijven of eerder terug.

Kosten: treinreis: 46 euro retour; alle consumpties; overnachting (van 22 tot 65 eur pp of zelf regelen).

Geef je met het formulier hieronder op, uiterlijk 1 april.
NB Bij keuze voor een meerpersoonskamer gaat het wel om mede-deelnemers, geen totaal vreemden! Dwz: we proberen dan groepskamers te boeken afhankelijk van ieders voorkeur.

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.