Excursie Voedselbos Novio

Wanneer

17/06/2018    
15:30 - 16:30

Reserveringen

Reserveren gesloten

Waar

Voedselbos Novio
Bredestraat 72, Nijmegen
Kaart wordt geladen...

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text]

Rondleiding door ontwerper Wouter van Eck

Het terrein oogt woest. Maar als je naar de grond kijkt, zie je een grote variëteit aan wilde planten en beginnende struiken en bomen. ,,We hebben hier ruim 4.000 planten gepoot’’, vertelt Ab Verheul.
Hij is van de Werkgroep Groen die betrokken is bij de inrichting van het voedselbos in Nijmegen-West. Op het terrein van voormalige plantenkwekerij Novio mag de werkgroep van Dorpsbelang Hees dat bos ontwikkelen. Na jaren van discussie over de invulling van het terrein heeft de gemeente de grond aangekocht om toe te voegen aan Park West.
Ook Arie Kooy, de voormalige kweker, zit bij de werkgroep. ,,Er hebben hier altijd boeren en tuinders gezeten’’, zegt hij ,,Het is mooi om mee te maken dat het hier groen blijft maar dan op een andere manier.’’

Niet aangeharkt
,,Dit wordt geen aangeharkt park’’, legt Cor van der Donk uit. ,,Een voedselbos is een stuk grond met bomen, struiken en planten die eetbare producten leveren, zoals vruchten, noten en kruiden. Het verschil met natuur is dat het in eerste instantie wordt aangelegd. De planten zijn wel zo op elkaar afgesteld dat het bos zichzelf in stand houdt. We hebben geen mest of bestrijdingsmiddelen nodig.’’

Rijkdom
De werkgroep wilde graag een voedselbos omdat het een grote rijkdom aan soorten biedt. ,,Dat trekt weer dieren aan zoals insecten, vogels, roofvogels en konijnen aan’’, zegt Verheul. ,,Omdat je er soms iets kunt plukken, is het bovendien aantrekkelijk voor de buurtbewoners. Ook heeft het een educatieve waarde.”

Voedselbos Novio is vrij toegankelijk. Werkgroep Groen Hees wil er af en toe kleinschalige activiteiten organiseren zoals lezingen, excursies of een marktje met streekproducten.

Bron: De Gelderlander


Het NOVIO Voedselbos is het sluitstuk van de ontwikkeling van een aaneenschakeling van parken en groenstroken in Nijmegen onder de naam Park-West en bestaat uit ongeveer 13 aaneengeschakelde locaties bekend onder de naam Park West waarvan het Westerpark een onderdeel is.
Het project is een uniek project op gebied van burgerparticipatie en duurzaamheid.
Het is een ecosysteem op kleine schaal, uniek in aanplant, beheer en onderhoud en gebruik. Het heeft een belangrijke educatieve functie heeft op het gebied van de natuur over duurzaamheid, klimaatadaptatie, leefbaarheid van de openbare ruimte, nieuwe eetbare planten, vruchten en zaden en nieuwe kookrecepten. Verder is het een goed voorbeeld van een geslaagd participatieproject door en voor bewoners uit de wijk.
Uit Fete de la Nature

Impressie van de aanplantdag, 25 en 26 november 2016

NB: Het tijdstip is nog onzeker en kan nog worden aangepast.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text _builder_version=”3.6″]

De komende voedselbosexcursies

-

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.