Informatiemiddag voor nieuwe biodiversiteitswerkgroep op Landgoed Buitengewoon

Informatiemiddag voor nieuwe biodiversiteitswerkgroep op Landgoed Buitengewoon

Wanneer

09/02/2024    
14:00 - 16:00

Waar

Landgoed Buitengewoon
Wylerbaan 41, Gresbeek, 6561 KP
Kaart wordt geladen...

Vrijwilligers gezocht voor biodiversiteitswerkgroep landgoed Buitengewoon

Landgoed Buitengewoon is een prachtig nieuw landgoed op de flank van de stuwwal bij Groesbeek. Het 5 hectare tellende landgoed is in 2016 opgericht door Eric en Laura Fleuren die hier sindsdien met hart en ziel werken aan een prachtige biodiversiteits-oase. Vanwege hun uitzonderlijke bijdrage aan het ontwikkelen van dit uniek stukje Nederlands cultuurlandschap is op 15 december jl. hun werk bekroond met “De Gouden Mispel”. Om de biodiversiteit op dit bekroonde landgoed verder te ontwikkelen en in stand te houden, zijn vrijwilligers nodig die een handje uit de mouwen willen steken. Op vrijdag 9 februari organiseren Eric en Laura samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een informatiemiddag over een nieuw op te richten biodiversiteitswerkgroep. Werk je graag in de natuur en lijkt het je leuk om een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit, meld je dan aan op slgelderland.nl.

Biodiversiteitswerkgroep

Het landgoed kent veel verschillende landschapselementen zoals struweelhagen, vlechtheggen, houtwallen, akkerranden, hooilanden en hoogstamfruitbomen. Om de biodiversiteit verder te vergroten zijn er ook keverbanken, takkenrillen, insectenhotels, nestkasten gerealiseerd. De werkzaamheden zijn door de seizoenen heen dan ook zeer divers en variëren van het bouwen van insectenhotels, maken van takkenrillen, verwijderen van ongewenste onkruiden, leggen van heggen, snoeien van fruitbomen etc. Waar je interesse ook ligt, er is altijd iets te doen, voor ieder wat wils. Elke maandag en elke laatste zaterdag van de maand gaan vrijwilligers van de nieuwe biodiversiteitswerkgroep na een kop koffie aan de slag van 9.00 tot 12.00 uur.

 

Cursussen snoeien en heggenvlechten

De nieuwe vrijwilligers kunnen ook meedoen aan een cursus heggenvlechten of hoogstamfruit snoeien. Op het landgoed zijn ruim 2 kilometer struweelhagen aangeplant, vol voedsel en nestgelegenheid voor allerlei vogels en kleine zoogdieren. Op zaterdag 27 januari geeft de heggen- en wallendeskundige Jef Gielen, een heggenvlechtcursus. Bijzonder is ook de Rossel Collectie Boomgaard op het landgoed: een collectie van 92 verschillende zeer zeldzame fruitrassen. Op donderdag 29 februari geeft Ruud Borkes van SLG voor de vrijwilligers een snoeicursus voor het onderhoud van deze boomgaard.

Informatiemiddag

Wil je graag meer weten over de op te richten biodiversiteitswerkgroep, de cursussen en het landgoed, kom dan vrijdagmiddag 9 februari, van 14.00 tot 16.00 uur naar de informatiemiddag. Tijdens deze vrijblijvende informatiemiddag kun je kennis maken met het landgoed, de werkzaamheden en krijg je een goede indruk wat je als vrijwilliger van de biodiversiteitswerkgroep kunt verwachten.

Aanmelden

Heb je belangstelling voor de informatiemiddag en deelname aan de biodiversiteitswerkgroep, dan kun je je aanmelden via slgelderland.nl/projecten/biodiversiteitswerkgroep-buitengewoon.

Eric en Laura zijn ook ambassadeurs voor de biodiversiteit in Berg en Dal. Bekijk hun portret en landgoed op slgelderland.nl.