lezing “uit eigen tuin” door Jan Kuiperij

lezing "uit eigen tuin" door Jan Kuiperij

Wanneer

04/10/2016    
20:00 - 22:00

Waar

Helicon groenschool
Marga Klompélaan 37, Nijmegen, Netherlands, 6524RA
Kaart wordt geladen...

UIT EIGEN TUIN!

Onder die titel verzorgt Jan Kuiperij uit Doetinchem een gevarieerde bijeenkomst over de groentetuin. Daarbij put hij vooral uit eigen ervaring. Hij heeft al meer dan 25 jaar een groentetuin waarbij het hem lukt om voor hem en zijn gezin – en soms ook voor de buurt – het hele jaar rond aardappelen, groente, fruit en bloemen te verbouwen. Bij de groenteboer komt hij alleen voor sinaasappelen en bananen. Hij is een biologische tuinder en gebruikt derhalve geen giftige bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het geboden programma is zowel informatief als onderhoudend . Boeiend en leerzaam voor wie zelf over een groentetuin beschikt en interessant voor iedereen.

Het eerste deel bestaat uit een inleiding met behulp van een powerpointpresentatie. Daarin wordt eerst in zes stappen ingegaan op het werk in de groentetuin. Vanaf het maken van een tuinplan tot aan het bewaren en verwerken van de producten uit de tuin.
Verder is er aandacht voor ziekten en plagen en de milieuvriendelijke bestrijding ervan en voor het spreiden en verlengen van de oogsttijd.
Het hoofdonderwerp is het verbouwen van groenten maar er wordt ook enige aandacht besteed aan bloemen en fruit.

Na de inleiding is er gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar van gedachten te wisselen.

Het tweede deel van het programma bestaat uit het vertonen van een fotoserie van de groentetuin van januari tot december. De foto’s zijn instructief, maar laten ook zien hoe mooi een groentetuin is met haar gewassen.

Gedurende de bijeenkomst is een kleine tentoonstelling ingericht met producten uit de tuin, hulpmiddelen en tuinboeken. In de pauze en na afloop zijn ansichtkaartente koop van door hem zelf gemaakte foto’s van de groentetuin.

Datum / tijd: Dinsdag 4 oktober aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Locatie: Helicon VMBO Nijmegen; Marga Klompélaan 37, 6532 SB Nijmegen
Prijs: Leden Groei en Bloei €1,en niet-leden €2,50
affiche Jan Kuiperij