Moestuin winteravonden: 3: het tuinplan (met verslag onderaan)

Wanneer

20/02/2015    
20:00

Moestuin winteravonden

Meer weten is meer eten

Na twee geslaagde edities over composteren en de kruidentuin, staat nu de derde Moestuin Winteravond op het programma!

Op vrijdagavond 20 februari 2015 gaan we verder met  Het Tuinplan. Hoe kun je nu zorgen dat je het hele jaar van je moestuin kan eten en hoe deel je de tuin zo goed mogelijk in? Hans Alink van Moestuin Neerbosch gaat ons hier alles over vertellen.  (http://moestuinneerbosch.nl/)

Wij stellen onze huiskamer open voor deze ontmoeting…met koffie, thee, taart en inspirerende mensen. Hans Alink zal de avond inleiden, daarna is er volop ruimte om vragen te stellen en om samen ideeën, tips en ervaringen uit te wisselen

Vrijdagavond 20 februari 2015: een tuinplan, hoe pak je dat aan?

Om 19.30 uur staat de koffie klaar en om 20.00 uur beginnen we. Om de avond mogelijk te maken vragen we een kleine bijdrage van € 4.

Als je interesse hebt, stuur dan een mailtje. Vanwege de beperkte ruimte in de huiskamer is er plek voor 8 tuiniers. Geef je dus gauw op…

We hopen je te zien!

Groene groetjes,

Jeanine en Bertine

wintermoestuinavond2

In de winter rust de moestuin. Dat geeft ons de tijd om terug te kijken op het afgelopen seizoen: hoe ging het zaaien, planten, groeien, oogsten? Wat ging er goed, wat kan er beter?

De winter biedt ook de mogelijkheid om vooruit te blikken op het volgende seizoen. Hoe kan je de ervaringen van het afgelopen moestuinjaar gebruiken in de komende lente? Hoe ga je jouw nieuwe ideeën zaaien en een goede voedingsbodem geven?

Ook wij vragen ons dat af. Wij zijn heel enthousiast over het moestuinieren en willen graag meer leren! Want door meer kennis kan je waarschijnlijk meer uit je tuin eten.

Wij hebben het idee dat er in en rond Nijmegen veel mensen zijn die ook met veel enthousiasme eetbaar tuinieren. En dat er dus ook heel veel kennis rondloopt… Zou het geen goed idee zijn om in de winter deze ‘groene mensen’ met elkaar in contact te brengen zodat we kunnen leren van elkaars ervaringen?


 

Verslag Karla:

Erg leuke wintermoestuinavond weerHans besprak onder andere het belang van wisselteelt; de tuiniers van eetbaar grootstal (op zandgrond) moeten zich afvragen of ze echt wel kolen willen omdat die het eigenlijk niet goed doen op zandgrond en dan al gauw last kunnen krijgen van knolvoet.

Champost werkt 2 jaar door: het 2e jaar krijgt de bodem alsnog de helft van de voedingsstoffen.

Zaai rechtstreeks in de champost, je hoeft het niet door de grond te werken, dat doen de wormen wel.

Gebruik de champost als bodembedekking, dat houdt onkruid tegen; houdt sowieso de bodem bedekt in de winter om het bodemleven te beschermen.

Nog een tip: maak een bak voor je zaden en maak daarbinnen schotjes van hout of iets anders, zodat je vakjes per maand krijgt. Je zaait uit het voorste vakje (bijv. februari) en verplaatst de zaden naar achteren als ze niet meer gezaaid mogen worden. (januari); In maart verplaats je de zaden die niet meer in feb. gezaaid mogen worden naar achteren, achter schotje Februari. Dat scheelt een hoop gezoek. (het verplicht je wel om het van je huidige voorraad eenmalig goed uit te zoeken; soms staat het niet op het zakje, schrijf het er dan zelf op; zorg dat die zaaitijden er goed op staan).

Over de groei van zijn bedrijf met deelgenoten: van 35 naar 50 naar nu maximaal 150! Jaarlijks houdt hij een tevredenheidsonderzoek en men is heel tevreden over het aanbod. In een goed seizoen wel 20 verschillende groentesoorten.

Mensen mogen bijna alles zelf oogsten, maar niet de aardappels.
Ze leren van hem en van elkaar waar je op moet letten.

Over zijn bijbaan als imker, al vanaf zijn 14e was hij hiermee bezig; hij heeft nu uitgebreid naar 24 volken; honing te koop bij de biologische bakker op de zaterdagmarkt.

En nog veel meer; dit waren even wat indrukken…