Publieksexcursie

Publieksexcursie

Wanneer

25/07/2020    
15:00 - 17:00

Excursie kringlooplandbouw Waldboeren Berg en Dal

Op zaterdag 25 juli is iedereen welkom voor een excursie over de weilanden en langs de akkers van de Waldboeren in Berg en Dal. We vertellen over de teelt van graan, boekweit, noten en fruit en over de natuurwaarden op en rond het terrein. De wandeling begint om 15.00 uur op het parkeerterrein aan de Postweg bij hotel Erica en duurt twee uur.

Waldboeren is een initiatief van vereniging de Ploegdriever. Boerenleden van de Ploegdriever en vrijwilligers uit de omgeving werken aan de teelt van gezond voedsel op een natuurvriendelijke manier. Er worden geen chemische middelen en geen kunstmest gebruikt. De akkerstroken, het grasland, de struiken en de bomen vormen samen een mooi landschap. Het is een afwisselende leefruimte voor veel soorten planten en dieren. Natuurkenners inventariseren de flora en de fauna.

Op drie akkerstroken is een oude graansoort gezaaid, de rode emmertarwe. Op drie andere stroken staat boekweit. Deze soorten worden bijna niet meer geteeld in Nederland, maar leveren wel mooie producten op. Tarwe- en boekweitmeel vormen samen een heerlijke pannenkoekenmix. Op één perceel worden de akkerstroken geflankeerd door walnotenbomen. Op een ander perceel staan vruchtbomen. De bosranden worden nu in gereedheid gebracht voor de aanplant van nog meer vrucht- en notenbomen.

Na het regenachtige weer van de laatste weken kleuren de graslanden weer groen. De tarwe en de boekweit staan er weelderig bij. Door het natuurgerichte beheer met hooien en beweiding door schapen zijn de graslanden al heel soortenrijk geworden met bijzondere planten zoals rapunzelklokje en sint janskruid. Die trekken op hun beurt weer bijzondere insectensoorten aan.

Tijdens de excursie wordt nader ingegaan op de principes van de kringlooplandbouw en de toepassing van struiken en bomen in het landbouwsysteem (agrobosbouw). Meer achtergronden en nieuwsberichten vindt u op www.ploegdriever.nl/walboeren