Zadenbeurs: reclaim the seed

Zadenbeurs: reclaim the seed

Wanneer

13/02/2016    
10:00 - 17:00

Waar

Forum, gebouw 102
Droevendaalse Steeg 2, Wageningen
Kaart wordt geladen...

5de landelijke zadenruilbeurs

Zaden kun je vermeerderen. Hetzelfde geldt voor Reclaim the Seeds. Begin 2016 komen er twee Reclaim-the-Seeds-zadenbeurzen. Eén op zaterdag 13 februari in Wageningen (NL) en één op zaterdag 27 februari in Lier (BE). ASEED, Boerengroep en VoedselAnders organiseren de activiteiten in Wageningen terwijl Velt zich bezighoudt met Lier.

Na de goed bezochte beurs in 2015 in Driebergen is als locatie voor het 5de Reclaim-the-Seeds-evenement gekozen voor het Forumgebouw op de universiteitscampus in Wageningen. Door de samenwerking met de VoedselAnders-conferentie die ernaast plaatsvindt, is er dit jaar een extra grote markt met naast de kramen met zaden meer informatie over andere aspecten over het vernieuwen van ons voedselsysteem. Uiteraard zorgen we voor ruiltafels waar bezoekers meegebracht zaaigoed kunnen uitwisselen. Afgelopen editie werd er al meer geruild dan de jaren daarvoor en we hopen deze lijn door te trekken.

Bij de zadenbeurs en informatiemarkt zal een vrij toegankelijk workshopprogramma zijn met onder andere aandacht voor het zelf vermeerderen van zaden, en het geplande Monsanto Tribunaal. In het gebouw ernaast is op 12 en 13 februari de VoedselAnders-conferentie gaande met nog 70 programmaonderdelen over een duurzame en sociale landbouw. Daarbij zijn ook workshops over de Europese zaden- en patentregelgeving en de rol van professionele tuinders in alternatieve zadennetwerken.

Maar bovenal is Reclaim the Seeds de plek om bijzondere rassen en variëteiten voor in je tuin te bemachtigen en andere mensen te ontmoeten die een passie hebben voor zaden en bijzondere planten.

In 2012 geleden begon ASEED met de Reclaim-the-Seeds-weekenden als protest tegen de Europese zadenwetgeving. De voorgestelde regelgeving zou de positie van grote bedrijven in de landbouw versterken en een gevaar vormen voor de diversiteit van groente en fruit. Internationale campagnes hebben ertoe bijgedragen dat de voorstellen door het Europees parlement zijn weggestemd. Het blijft echter belangrijk de ontwikkelingen op dit gebied kritisch te volgen en door middel van activiteiten zoals Reclaim the Seeds de druk op de ketel te houden.

Een andere bedreiging is het groeiend aantal patenten op gewassen. Steeds meer zadenreuzen als Syngenta en Monsanto patenteren gewone voedselgewassen en hun eigenschappen. Daarmee blokkeren ze dat andere veredelaars rassen met vergelijkbare eigenschappen ontwikkelen, frustreren ze de noodzakelijke agrarische biodiversiteit en versterken ze hun greep op de landbouw. Recentelijk zijn er patenten verleend op conventionele broccoli, tomaat en paprika, maar het Europees parlement heeft in december een motie aangenomen waarin het deze toe-eigening van levend materiaal afwijst. Dit moet nog wel door middel van beleid en regelgeving worden afgedwongen. Meer hierover in het workshopprogramma van Reclaim the Seeds.

De Zadenwerkgroep van Velt organiseert op 27 februari een Reclaim the Seeds-dag in het Belgische Lier bij Antwerpen. De opzet zal hetzelfde zijn: een markt waar je zaden kun ruilen, weggeven of kopen, met daarbij lezingen en workshops over de praktische en politieke kanten van zaden en landbouw.

Locatie en tijd Wageningen: Forum, Droevendaalse Steeg 2, Gebouw 102, 10:00-17:00 uur
Locatie en tijd Lier: Mallekotstraat 43/B1, 10:00-17:00 uur