De Woerdt

In Ressen ligt De Woerdt, Landwinkel en boomgaarden. Uit de website dewoerdt.nl

1. Een stukje ‘historie’

Sinds 1977 telen wij hier appels, peren, pruimen, kersen en morellen. Ons bedrijf omvat 10 ha appel, 10 ha peer en 0,5 ha morellen/kersen. Daarnaast hebben we kerstbomen, pruimen en in de herfst sierkalebassen en pompoenen. Door de jaren heen hebben wij ons gespecialiseerd op onze Landwinkel. Hier verkopen we ons fruit aangevuld met een groot assortiment streekproducten en delicatessen.

Het woongedeelte van deze opvallende boerderij bestaat uit twee evenwijdige vleugels, met haaks daarop twee schuren. De hele boerderij ademt de sfeer van vroegere tijden en zelfs de grond is doordrongen van historie: in 1941 ontdekte archeoloog Braat hier sporen van een Bataafse nederzetting. Hij vond de resten van twee grote ronde gebouwen (waarschijnlijk graanschuren) drie waterputten en een pottenbakkersplaats. Rond c150 na Christus werd deze plek weer verlaten. De boerderij ligt op een terp, in het Rivierengebied beter bekend als ‘woerd’. Op het erf staat een koetshuisje met twee stallingen.

2. ‘Teelt’

Sinds 1985 wordt er milieuvriendelijk geteeld. Dit houdt in dat wij door het uitzetten van roofmijten (nuttige insecten) de roestmijt en spint (schadelijke insecten) bestrijden. Door selectieve middelen te gebruiken bouwen wij een biologisch evenwicht in onze boomgaard. Selectief wil zeggen: wij doden de schadelijke insecten maar de nuttige, (bijvoorbeeld: gaasvlieg, lieveheersbeestje, oorworm, roofmijt en sluipwesp) blijven leven. Ons bedrijf is sinds 2002 Global-gap gecertificeerd en daarmee voldoet het aan de strenge milieueisen en wettelijke voorschriften.

Planetproof
Bovendien zijn we sinds 2019 PlanetProof gecertificeerd voor wat betreft de appels en peren. Het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof bewijst (‘Proof’) dat je een product koopt dat duurzamer is geproduceerd en daardoor beter is voor natuur, milieu, klimaat en dier. PlanetProof gecertificeerde bedrijven voldoen aan bovenwettelijke eisen en leveren daarmee een bijdrage aan een schonere lucht, vruchtbare bodem, goede waterkwaliteit, meer natuur op het bedrijf en recycling. Lees meer op www.planetproof.eu

September: iedere zaterdag in het oogstseizoen, appelplukdag!
In de oogstperiode is het mogelijk om uw eigen appels en peren te peren te plukken. Kijk op dewoerdt.nl/activiteiten/appelplukdagen


Agenda

-

 

September: appels plukken bij De Woerdt

Appelplukdagen

Elke zaterdag in september appelplukdag!

Op alle zaterdagen van september is er de mogelijkheid om uw eigen appels en peren te plukken in onze boomgaard. De Landwinkel en de boomgaard zijn geopend van 8:00 tot 17:00. Zelf plukken, zelf proeven, dat is het devies!

Appelplukdag oktober

De eerste zaterdag van oktober (5-10-19) kunt u ook nog zelf appels plukken. Dit is de laatste appelplukdag van het seizoen. De Pinova en Jonagold appels staan op het programma.

Data onder voorbehoud:

-