Eetbare tuin van Poelwijk

In Gendt vlak achter de dijk ligt een 600 jaar oude buitenplaats. Op fietsafstand van Nijmegen (Noord) maar toch een onontdekte parel.
Vanaf 1981 hebben Koen Meijaard en zijn vrouw het landgoed een metamorfose gegeven. Wat eerst een kaal weiland rond een slotgracht was, is nu een groene oase. Al 40 jaar worden hier ecologische / permacultuur principes gehanteerd. Er zijn  meerdere fruitgaarden, vele landschapselementen, honderden bomen en struiken, meerdere heggen en ook een honderdtal fruitbomen aangeplant. Alles loopt soepel in elkaar over en via gemaaide paden goed te doorkruisen. Op de Poelwijk zijn geen borders, geen strakke lijnen, de natuur bepaalt veel en vormt een georganiseerde wildernis.

 

Poelwijk is een privé landgoed dat op Open Monumentendag de tuin opent voor publiek. De rest van het jaar is deze alleen open voor gasten van de B&B. Toch ontvangt Koen ook soms groepen op afspraak die zijn manier van tuinieren kunnen waarderen. Vanuit Eetbaar Nijmegen willen we daarom een bezoek aan de tuin organiseren komend voorjaar/zomer. Stuur even een bericht als je interesse hebt om mee te gaan.

Naast de tuin zijn de verschillende gebouwen ook interessant. Ze stammen uit verschillende periodes, waarbij de toren eruit springt. Die dateert uit de 15e eeuw en hoorde bij Kasteel Poelwijk, dat een paar eeuwen later weer werd afgebroken. Eigenaar is Geldersch Landschap & Kasteelen. Lees hier meer over de historie.
Een keer in het jaar is de toren van Poelwijk geopend. Zet Open Monumentendag 2022 dus alvast in de agenda voor een bezoekje aan Poelwijk!