Energiezuinig tuinieren

Dit gebeurde in het pre industriele tijdperk. Lowtechmagazine schreef een mooi artikel over fruitmuren in en rond de stad: stadslandbouw in de 17e eeuw

Groente en fruit doen het hier prima: [een muur] “maximaliseert de opname van zonne-energie en minimaliseert de invloed van wind. Daardoor ontstaat een microklimaat waar het tot meer dan 10 graden warmer kan zijn als erbuiten.” Heb je een mooie zuid, oost of westmuur, lees dit artikel eens. 

http://www.lowtechmagazine.be/2015/12/de-fruitmuur-stadslandbouw.html

In China heeft men energiezuinige zonnekassen ontwikkeld, door gebruik te maken van muren. De ligging is gunstiger dan bij ons: een iets lagere breedtegraad, vergelijkbaar met Parijs, waardoor het er zowel wat warmer is als dat de zon net wat langer schijnt. Maar ook hier: we kunnen ons voordeel hiermee doen.

Lowtechmagazine schreef: De Chinese zonnekas: een alternatief voor de glastuinbouw? Uit dit artikel:
“De binnentemperatuur in de Chinese zonnekas kan tot 25 graden hoger zijn dan de buitentemperatuur. Zo kunnen in het noordelijke deel van China de hele winter door met alleen maar zonne-energie groenten worden gekweekt die bestand zijn tegen temperaturen tussen de nul en tien graden, zoals selderij, koolzaad, kool of uien.”
“De lage kosten en een stimuleringsbeleid van de Chinese overheid hebben de zonnekas tot een hoeksteen gemaakt van de voedselproductie in het midden en het noorden van China. In 2010 bedroeg het totale areaal meer dan 800.000 hectare — dat is tachtig keer de oppervlakte van de glastuinbouw in Nederland. In China is de zonnekas goed voor één vijfde van de totale oppervlakte aan tuinbouwkassen. Het areaal van zonnekassen in China blijft bovendien uitbreiden: tegen 2020 zou het minstens 1,5 miljoen hectare bedragen.”
http://www.lowtechmagazine.be/2015/02/passieve-tuinbouwkas-zonne-energie.html