De Waalgaard

In 2020 is “De Waalgaard” opgericht: een initiatief van Coöperatie Arbres u.a., een coöperatie zonder winstoogmerk, met als doel om landbouwgrond om te vormen naar natuurinclusieve landbouw. Frank de Gram en Joke Feenstra zijn de initiatiefnemers van deze coöperatie. De boomgaard ligt in Weurt, aan de Scharsestraat tegenover nr 15, een kwartier fietsen van station Nijmegen.

Uit de website www.waalgaard.nlOns startpunt is een perenboomgaard met 4700 bomen. Die gaan we op een meer natuurlijke manier verzorgen de komende jaren. In de tijd ontwikkelen we de boomgaard naar een divers systeem, met heel veel verschillende soorten door elkaar. De natuur gaat daarbij helpen. Over de  jaren plukken we daar met elkaar de vruchten van, hoe ouder de bomen en struiken worden, des te meer oogst kunnen we verwachten. Voor mens en dier.
We noemen het een permacultuur boomgaard:  een voedselbos in rijen, gecombineerd met de praktische kanten van een boomgaard.

Wij geloven dat de landbouw anders kan. Met lokale betrokkenheid. Met een hoge biodiversiteit en natuurlijke ecologie. En met waardering voor de boer. Bij de Waalgaard ontwikkelen we een permacultuurboomgaard die hier het voorbeeld van wil zijn. Productief en interactief. Jij kunt daar aan bijdragen.

Iedereen is welkom, om te kijken of om mee te doen bij het telen van fruit: vrijwilligers, professionals, leerlingen, herintreders of gewoon geïnteresseerden.

Leer- werkplek: Ons jonge team bestaat voor een deel uit mensen die zich willen bekwamen in een nieuw werkveld. Educatie is voor ons een belangrijk element in de begeleiding van het team. Wil je meer leren over voedselbossen of ben je zoekende? We werken samen met het Werkbedrijf, Pluryn en RIBW. Mensen die hier een traject hebben kunnen ook bij ons aan de slag.

Vrijwilliger worden: twee tot drie dagen in de week. Uiteraard zijn er drukke tijden zoals oogst, aanplant en snoei. Ook hebben we het door het jaar heen druk met plantgoed opkweken voor in de Waalgaard, maar ook voor andere projecten. Daarnaast zijn er mogelijkheden om educatieve projecten te initiëren.

Meld je via het aanmeldformulier bij Frank voor een kennismaking.

In september is het oogstmaand en kan je op vrijdag, zaterdag en zondag komen oogsten. Bij binnenkomst krijg je van ons een tas, die kan je helemaal volplukken met de lekkerste peren. Op diverse plekken in de boomgaard kan je neerstrijken met je zelf meegenomen picknicklekkers of gewoon een heerlijk peertje verorberen en genieten van ons mooie plekje.

Op de website zijn nog veel meer mogelijkheden te zien om betrokken te raken bij dit mooie voedselbos project, je kan  een 20 jaar perenboom kopen voor je eigen tuin, je kan lid worden van de coöperatie of van de voedselbosboomgaard, en oogstdeelnemer worden. Ook kan je je aanmelden voor de nieuwsbrief of het laatste nieuws volgen op het blog van Joke Feenstra.