Nieuwsbrief no 1, november 2011

Beste geinteresseerde in Eetbaar Nijmegen,

Deze nieuwsbrief bevat allerlei nieuws op het gebied van eetbare tuinen in het algemeen en van Nijmegen in het bijzonder. Hij verschijnt als er genoeg te melden is, het streven is maximaal eens per maand. We hopen u hiermee op de hoogte te houden. U kunt zich onderaan de mail afmelden als u geen prijs meer stelt op deze service.

Op 10 november, bijna drie weken geleden,  lanceerden we de website https://eetbaarnijmegen.nl/.  Sindsdien is hij 250 keer bezocht en vulden een paar mensen al een formulier in.
Een persoon meldde zijn tuin aan om hem te laten veranderen in een eetbare tuin (Malvert).
Vier anderen willen graag een moestuin in de buurt (Berg en Dal, Bottendaal, Neerbosch oost, Groenewoud).
We hopen op nog meer reacties, zodat wij, net als de Rotterdammers van het filmpje, ook in Nijmegen volgend jaar kunnen genieten van gezamenlijke moestuinen.

Wat deden we nog meer en wat zijn we van plan?

Met betrekking tot Nijmegen:

  • Op 20 december gaan twee mensen van de werkgroep (Romilda  en Karla)  op bezoek bij wethouder van der Meer (Ruimtelijke Ontwikkeling Waalsprong, Wonen, Klimaat & Energie en Groen & Water)  en hoofd Milieu heer Hustinx. We leggen hen onze plannen voor en hopen dat de gemeente deze wil ondersteunen. Mogelijk heeft de gemeente ook al ideeën in deze richting en krijgen we daar op dat moment inzicht in.
  • Sinds afgelopen herfst heeft de werkgroep Eetbare tuinen (nu omgedoopt in Eetbaar Nijmegen)  een Google maps kaartje gevuld met plaatsen in en rond Nijmegen waar je noten en vruchten kon vinden. (Kaart)
    Het lijkt ons leuk als hier ook de wensen voor buurttuinen op te zien zullen zijn. Wie een konkrete wens heeft, stuur het formulier in op https://eetbaarnijmegen.nl/meedoen/op-zoek-naar-een-buurtmoestuin/ en vul dan het adres in van het stuk grond. Beschrijf het, zodat het duidelijk is om welk gebied het gaat. Dan komt het op het kaartje te staan, aangeduid met een icoontje van een kropje sla met een vraagteken. 
  • Op de mailinglijst kunt u over van alles en nog wat van gedachten wisselen op het gebied van tuinieren, voedsel ed. Hier maken we  afspraken over het volgen en geven van workshops.
  • De website heeft sinds vandaag ook een forum. Kijk er eens rond en probeert u het eens uit. Dit kan handig zijn als er meer konkrete plannen aankomen en de behoefte aan uitwisseling en leren van elkaars ervaringen groter wordt.
  • Voor wie liever life wil kennismaken met dit initiatief en anderen: wekelijks maandagmiddag 16-17 uur: professor Schrijnenstraat 12 is er een inloop gelegenheid bij Karla. Zij kan u ook wegwijs maken in het forum en op de website.
  • De pagina Ik wil graag een eetbare stadstuin is verbeterd: er staat nu een duidelijke uitleg op. Wie zijn tuin eetbaar wil laten maken, dient zelf contact te leggen met een van onze  deskundigen
  • Romilda van www.dekeukenvanmevrouwdeboer.nl geeft binnenkort leuke workshops over gezond koken (groene smoothies, koken met knollen)
  • Toon heeft waarschijnlijk stekken over van zijn vijgebomen. Deze doen het goed in Nederland, kunnen tegen de vorst en leveren al behoorlijk snel vruchten. Hij geeft er waarschijnlijk in januari een workshop over. Je leert dan ook hoe je de stek moet verzorgen.
Op de site staan onder Voorbeelden tal van dorpen en steden die bezig zijn met stadslandbouw. Een greep hieruit:
    • TT Totnes: In het Britse dorpje Totnes mag sinds kort iedereen overal gewassen verbouwen. Langs straten, fietspaden, bij het gemeentehuis, in het park.
    • Bacsacs voor scholen: moestuinprojecten voor scholen, kinderdagverblijven en BSO’s.
    • Rotterdam: Schiebroek zuid: in 30 jaar zelfvoorzienend en duurzame woonwijk.
    • Amsterdam: Sarphartipark: een blog over de aanplant van allerlei bessensoorten.

 Heeft u relevante tips, suggesties of andere opmerkingen om Nijmegen eetbaarder te maken? We horen ze graag van u.