Nieuwsbrief no 8, januari 2013

Beste geinteresseerde in Eetbaar Nijmegen,

hangMiv 1 februari loopt Johann Winterhager stage voor zijn opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming  (CMV) aan de HAN. Hij heeft veel plannen, wil o.a. buurtmoestuinen opzetten, meedoen aan een permablitz, de huidige buurtmoestuinen bezoeken en informeren hoe ze tot stand zijn gekomen en waar men tegenaan loopt; onderzoek doen naar de ideëen van jongeren tav voedsel, en nog veel meer.

facebookWij gaan dit merken! Zo zullen we een facebookgroep aanmaken. Hier kunnen we (en ook jij!) makkelijker tips, workshops, en dergelijke delen. Voor wie geen facebook heeft: de nieuwsbrief blijft gewoon verschijnen en ook de mailinglijst blijft bestaan.

tuin (6)We gaan weer permablitz acties houden. Wil je ook je stadstuin veranderen in een eetbare of gewoon meedoen, meld je aan op de datumprikker. Voor nog meer inspiratie: google eens naar permablitz bij google afbeeldingen.

tuinplan Toon Als het opeens storm gaat lopen, hebben we meer ontwerpers nodig. Heb je ervaring met tuin ontwerpen? Stuur ons een kort verhaaltje over jezelf, je werkwijze, eventueel website, je tarief. Bij de permablitz-acties willen we stadstuinen meer eetbaar maken.

DSCF7732Bij voorkeur een permacultuur-ontwerp: een ecosysteem, gebaseerd op de natuur maar bedoeld voor mensen. Als tuineigenaar zal je er aan moeten wennen om de natuur meer zijn eigen gang te laten gaan, fanatiek wieden is uit den boze! Spitten ook. Blaadjes opruimen in de herfst ook. Op http://www.voedselencyclopedie.nl/_categorie-Permacultuur_ kan je er meer over lezen.

Zo was het: een bestrate tuin op het noorden.Wil je je stadstuin aanpakken? (foto links betreft dezelfde tuin als foto hierboven en foto helemaal bovenaan!)

 • bedenk welke planten of welk voedsel je wilt
 • kies eventueel een ontwerper (niet verplicht)
 • prik een datum op de datumprikker
 • zorg dat je op die datum al het materiaal bij elkaar heb. Handig hierbij: http://peerby.com of buurtlink.nl
 • voor een kruidenspiraal heb je behoorlijk veel puin nodig
 • laat via de mailinglijst en/of facebook weten aan je helpers welk gereedschap ze moeten meenemen
 • zorg ook voor koffie. thee en wat lekkers

2012-11-26 14.08.21Het gaat goed met de buurtmoestuin Grootstal, er zijn inmiddels voldoende deelnemers. Dit voorjaar gaan ze aan de slag! zie verslag.

Een andere groep gaat een buurtmoestuin beginnen in Hatertste Hei. Begin februari is er een rondleiding voor belangstellenden. Beide terreinen zijn eigendom van de gemeente.

helpenbij de WielewaalWie zelf wat wil doen met kinderen en tuinieren: op de schooltuinen van de Wielewaal zijn vrijwilligers enorm welkom!
https://eetbaarnijmegen.nl/tuinhulp-gezocht-voor-schooltuin-de-wielewaal/

Wil je zelf een workshop geven of een excursie organiseren, of iets anders wat te maken heeft met eetbare tuinen, schrijf je dan in bij de mailinglijst en vul dit formulier in of wacht even onze Facebook groep af. Nader bericht hierover volgt.


Agenda van mogelijk interessante workshops en lezingen:

 • 7 februari: Transitie café over Regionale voeding>. Twee regionale ondernemers op het gebied van regionale voeding komen vertellen: Alphons Kees van streekproducten-rijkvannijmegen.nl/ en Bas Toonen van avontuurdersmaken.nl  Respectievelijk een webwinkel voor regionale voeding en een community voor moestuinierders.
 • 2 en 3 maart, Den Bosch: zadenruilbeurs (zaterdag)  en doe-dag (voor initiatieven mbt stadslandbouw)
 • 7 maart, Transitiecafé in De Klinker: presentatie tuingroep: wat deden we en wat zijn de plannen? Zadenruilen. Mogelijk toelichting plannen van onze  stagiar Johann.
 • 20 maart: workshop fermenteren door Christian Weij. Christian is al geruime tijd fanatiek aan het experimenteren met allerlei fermentatieprocessen; zo maakt hij zijn eigen bier van gember en plukt hij wilde sleedoorns die hij inmaakt als olijven. In de workshop laat Christian je van alles proeven en maakt hij je bekend met een aantal basisprincipes van fermentatie waarmee je verschillende kanten op kunt. Natuurlijk gaan we zelf ook aan de slag en je gaat naar huis met je eigen vaatje met een groente naar keuze.
 • 27 april: dag van de stadslandbouw
 • 26 mei: dag van het park: plantenmarkt Limosterrein