Nieuwsbrief no. 10, mei 2013

Beste geinteresseerde in Eetbaar Nijmegen,

Wat een bijzondere dag was het, de publieksdag stadslandbouw voor Nijmegen op 27 april. Kijk terug op deze dag met foto’s en pdf’s, klik hiervoor op het plaatje van de flyer links.
Er was weinig tot geen belangstelling voor de tochten in Zuid en West, daarom hebben we die geannuleerd.
De deelnemers aan de overige tochten waren enorm enthousiast. Zoals ook het kleinste groepje van drie personen dat door de Ooijpolder fietste: “dat gaf ons in ieder geval alle ruimte voor onze vragen. En die hadden we genoeg! We vonden het alle drie erg leuk. Er was zelfs wat tijdgebrek, maar dat was verder geen probleem“.
Ook de rondleiders ter plekke vonden het leuk om hun verhaal te houden. De 15 plukwandelaars genoten van een heerlijke maaltijd uit de natuur; circa 10 mensen bouwden een kruidenspiraal; ook de lezingen trokken veel mensen, 15 a 20 waarmee de zaal gelijk vol was.
Wat ons betreft doen we het volgend jaar weer. De datum is al door de landelijke organisatie van de dag van de stadslandbouw vastgelegd. Hij valt nog vroeger dan dit jaar: op 19 april. Op tijd om geïnspireerd te raken en zelf aan de slag te gaan. Wel jammer dat er dan weer weinig nog te zien is, omdat het tuinseizoen dan pas net begint.
naar pagina met overzicht ochtendtochten Op https://eetbaarnijmegen.nl/overzicht-ochtendtochten2013/ vind je de fietstochten en de wandeling door de benedenstad. Je kunt daar natuurlijk ook op eigen gelegenheid nog eens een kijkje nemen later in het seizoen.
Op de dag zelf stond er nog een mooi artikel over initiatiefneemster Karla Mulder in de Gelderlander: Eten uit eigen tuin uit idealisme Net daarvoor had zij een groen lintje van GroenLinks gekregen voor o.a. het werk voor eetbaar nijmegen.
  Tip: Geoff Lawton is begonnen zijn enorme kennis over permacultuur in gratis video’s te delen. Themagewijs, met veel praktische aanwijzingen. Vul éénmaal je emailadres in en je krijgt een melding van een nieuwe les.
– How to survive the coming crisis
waar moet je opletten als je land wil kopen
over kleine stadstuinen
DSCF0079 Permabiltz-acties: we hielden er twee:
op 5 april maakten we van een achtertuin een bessentuin;
permablitz 14 april 2013: kruidenspiraal bouwen  op 14 april bouwden we in een voortuin een kruidenspiraal met dakpannen.
permablitzlogo Wil je ook meedoen als vrijwilliger of wil je een permablitz-actie?
Kijk op: https://eetbaarnijmegen.nl/meedoen/ik-wil-graag-een-eetbare-stadstuin/
In de rechterkolom bovenaan vind je de geplande acties. Je kan je voor sommige nog opgeven.
De buurtmoestuin aan de Nieuwe Mollenhutseweg heeft een logo en een naam: Buurtmoestuin Eetbaar Grootstal. De 25 deelnemers zijn nu lid van een vereniging met statuten. Lees verder
De Lentse Aarde Sinds begin 2013 is in Lent een moestuinvereniging in oprichting met de naam “De Lentse Aarde”. Tientallen mensen hebben zich gemeld die graag de handen uit de mouwen en in de Lentse aarde willen steken.
Het bestuur is gekozen, de statuten en het huishoudelijk reglement en vele plannen zijn gemaakt.
Helaas is de locatie voor de moestuin nog niet definitief toegewezen, maar ze hopen daarover zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen zodat ze aan de slag kunnen.

Agenda:

4 mei: 10-16 uur: Lente markt op de historische tuin in Lent.

Vanaf 4 mei: 14-17 uur, iedere zaterdag in de Javastraat: workshops kruiden bij stadskruidentuinNijmegen

26 mei: dag van het park op LIMOS terrein: eetbaar Nijmegen en LETS Nijmegen staan weer gezamenlijk met een kraampje op het LIMOS terrein.

1 en 2 juni: Velt-ecotuindagen. Moet je proeven op landgoed Grootstal doet mee op zaterdag 1 juni van 10-17 uur.

2 juni: permablitz actie bij Sietske

22-23 juni: Lekker naar de boer: open dagen bij biologische boer en tuinder

Eind september start er mogelijk weer een cursus composteren. Schrijf je nu vast in.