Nieuwsbrief no 11, juni 2013

Beste geinteresseerde in Eetbaar Nijmegen,

Deze nieuwsbrief komt wat eerder dan anders, omdat we veel nieuwtjes hebben:

DSCF0776 Nieuw: wil je ook meer eten uit eigen tuin? Doe mee aan een gemeenschappelijke, vegetarische maaltijd eens per maand. Ieder maakt een gerecht van zoveel mogelijk zelf gekweekte groentes of fruit. Max 6 deelnemers. Vul de datumprikker in voor een eerste keer.
tuintopia TuinTopia! is een nieuw spel, waarmee je samen een tuin aanlegt. Je leert spelenderwijs de principes van permacultuur: Leg de kaarten slim neer en maak verbindingen.
Zo levert een waterpomp water aan de groentetuin en een zonnepaneel stroom aan het huis. De speler die de meeste verbindingen maakt wint het spel. Meedoen? vul de datumprikker in.
DSCF0817 Permabiltz-acties: we hielden er twee:
op 25 mei maakten we zowel een kruidenberg als een kleine vijver. Hierdoor groeien er in deze kleine tuin in de benedenstad nu ook diverse kruiden. De vijver maakt veel meer leven in de tuin mogelijk.
permablitzsietske (9) Op 2 juni verwijderden we eerst wel 5 flinke struiken; daarna bouwden we in een voortuin een kruidenspiraal, een mooie frambozenhaag, een aardbeienbed en een bloemenbed; en we plantten 2 bessenstruiken. Nijmegen-Lent
filmpje Parastoo maakte er een engelstalig promotiefilmpje van:
http://youtu.be/GWaskEJ-d84
101_1844 Op de dag van de stadslandbouw filmde René Brouns het maken van een kruidenspiraal. Het filmpje is af en staat op https://eetbaarnijmegen.nl/workshop-kruidenspiraal-bouwen/
permablitzlogo Wil je ook meedoen als vrijwilliger of wil je een permablitz-actie?
Kijk op: https://eetbaarnijmegen.nl/meedoen/ik-wil-graag-een-eetbare-stadstuin/
In de rechterkolom bovenaan vind je de geplande acties. Je kan je voor sommige nog opgeven.
japaneseknotweed Tuintips: plagen.
Dit is een nieuwe rubriek op de tuintips pagina. Lees hier over de Japanse Duizendknoop. De ergste plaag van alles.  Aangetroffen op een buurtmoestuin in Nijmegen. Leuk om te weten: je kunt de jonge stengels eten als rabarber.
En over slakken en luizen.
historischetuinlent Elke zaterdag van 11 tot 15 uur: zelf fruit en bloemen plukken op de historische tuin in Lent
9362_537846442938545_737129421_n De windowfarm van de HAN heeft 2 nieuwe levens gekregen: één deel is naar Gent gegaan (foto), de andere helft blijft in Nijmegen; foto volgt later. Het hangt nu in het project DOK met stickertjes op de ramen zodat de kinderen kunnen leren wat er in welke fles zit.
CAM00165 Op 4 juni bracht het college van burgemeester en wethouders een bezoek aan o.a. de buurtmoestuin Eetbaar Grootstal
zaaien Zaaien:het kan nog steeds! in juli en augustus

 

Agenda:

31 aug.: rondleiding voedselbos Ketelbroek, de Horst (inschrijven verplicht)

7-8 september: weekend naar Gent, thema: stadslandbouw (inschrijven verplicht)

Eind september start er mogelijk weer een cursus composteren. Schrijf je nu vast in.