Nieuwsbrief no 12, augustus 2013

Beste geinteresseerde in Eetbaar Nijmegen,

Er gebeurde weer van alles in Nijmegen de afgelopen tijd: nieuwe buurtmoestuinen, een pompoenguerilla-actie, met elkaar eten uit eigen tuin, fruit plukken in de ooijpolder, we konden langs gaan bij biologische bedrijven (http://www.lekkernaardeboer.nl/), er was weer een “op bezoek bij de boer-streekgala”  en nog veel meer. Hieronder een greep:

https://eetbaarnijmegen.nl/buurtmoestuin-neerbosch-oost/ In Neerbosch oost komt een nieuwe buurtmoestuin. Meld je aan als je mee wil doen bij Opmaat of bij eetbaargroennbo@gmail.com. Zie de flyer
https://eetbaarnijmegen.nl/moestuin-bij-t-boerke-neerbosch-oost/ Bij kinderboerderij ‘t Boerke bevindt zich sinds deze zomer een kleine moestuin. Joyce is hiermee begonnen. Ze is op zoek naar een maatje om samen enthousiasme, kennis en oogst te delen. joyce@settembre.nl
logoDesmallesteeg Toon Ottenheijm zoekt iemand die de helft van zijn volkstuin in de Smalle Steeg (Lindenholt) wil overnemen. Het gaat om circa 100 m2. Meer info: toonottenheijm@yahoo.com.
eten uit eigen tuin Jeannette, Johann en Karla aten uit eigen tuin en wisselden recepten uit: o.a. sla (soep), (gevulde) druivenbladeren en een bijzondere salade. We gaan hiermee door. Ieder maakt een gerecht van zoveel mogelijk zelf gekweekte groentes of fruit. Max 6 deelnemers. Lees meer en vul de datumprikker in als je mee wilt doen.
Permabiltz-acties: we hielden er één in Nijmegen Oost:
onder andere een bijzondere kruidenspiraal met een vlakke achterwand, en schuin aflopend.
Onder leiding van stagiaire Johann (mooi verslag Johann)
permablitzlogo Wil je ook meedoen als vrijwilliger of wil je een permablitz-actie?
Kijk op: https://eetbaarnijmegen.nl/meedoen/ik-wil-graag-een-eetbare-stadstuin/
In de rechterkolom bovenaan vind je de geplande acties.
Op 29 juni had ene Tommy Tuinman opeens 500 pompoenplanten over voor Nijmegen. Stagiaire Johann organiseerde snel een actie en binnen een paar weken vonden de planten een plek.
https://eetbaarnijmegen.nl/pompoen-guerilla/ Ze staan vooral langs het fietspad aan de spoorkuil en op het braakliggende terrein naast de Coop Molukkenstraat.
historischetuinlent Zelf plukken: (check de websites)

  • elke zaterdag van 11 tot 15 uur: zelf fruit en bloemen plukken op de historische tuin in Lent
  • woe (13.00 – 18 uur) , vrij en zaterdag (10-18uur): ooijsmoois: frambozen en bramen: tot 1 november
  • woensdag en zaterdagmiddag: rode en zwarte bessen, later bramen: De ooijgaard op facebook
vlindertuin In de Vlindertuin, Hengstdalseweg, zouden omwonenden mogelijk een buurtmoestuin kunnen beginnen. Lees meer
zaaien Zaaien:het kan nog steeds! in juli en augustus
logo han Er start een nieuwe opleiding Sociale stadslandbouw aan de HAN; bedoeld voor wie werkt in welzijn, zorg, kinderopvang en onderwijs en zelf iets wil opzetten.
Jeannette en Karla werkten een kleine week op een boerderij in Niel: Kreuzweghof bij Marianne Vos. Onder andere hielpen we bij de moestuin, we bouwden een kruidenspiraal en maakten een mooie druiventroon. Lees meer
tuintopia TuinTopia! is een nieuw spel, waarmee je samen een tuin aanlegt. Je leert spelenderwijs de principes van permacultuur: Leg de kaarten slim neer en maak verbindingen.
Zo levert een waterpomp water aan de groentetuin en een zonnepaneel stroom aan het huis. De speler die de meeste verbindingen maakt wint het spel. Meedoen? vul de datumprikker in.

Agenda:

  • 31 aug.: rondleiding voedselbos Ketelbroek, de Horst (inschrijven verplicht)
  • 7-8 september: weekend naar Gent, thema: stadslandbouw (inschrijven verplicht; er zijn nu nog onvoldoende deelnemers)
  • 17 september: Transitie café over inmaken van groente en fruit.
  • Eind september start er mogelijk weer een cursus composteren. Schrijf je nu vast in.
  • Weekend cursussen humisme door Marc Siepman. Je leert hierin meer over de bodem en wat je kan doen om die te verbeteren. Als er voldoende interesse is, geeft hij de cursus ook in Nijmegen. Gratis. Stuur een mail aan info@eetbaarnijmegen als je dit wil organiseren voor Nijmegen.
  • Workshops: oerbacterie: http://www.heidevlinder.nl/drentseoerbacterie.html: vitalisering van bodem en plant. Stuur een mail aan info@eetbaarnijmegen als je dit wil organiseren voor Nijmegen.

Websites: