De gezondheidsvoordelen van biologische landbouw – Greenpaper Bionext

Bionext, de brancheorganisatie voor de biologische sector, heeft een nieuw Greenpaper uitgebracht, “Biologisch & Gezondheid,” waarin de aanzienlijke gezondheidsvoordelen van biologische voeding centraal staan.

Het verslag werpt een gedetailleerde blik op de relatie tussen biologische landbouw en de gezondheid van individuen. Terwijl erkend wordt dat gezondheid een samenspel is van diverse factoren, zoals leefstijl en erfelijke ziekten, worden de positieve invloeden van biologische voeding op de gezondheid van mensen overtuigend benadrukt.

Zoals bij de meesten bekend bevatten biologische producten over het algemeen minder resten van pesticiden dan conventionele producten. Daarbij wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat biologische producten vaak rijker zijn aan voedingsstoffen zoals vitamine C, antioxidanten en omega-3-vetten. Deze voordelen dragen bij aan een gezond voedingspatroon.

Studies tonen aan dat biologische gewassen, waaronder granen, fruit en groenten, 20 tot 40 procent meer antioxidanten bevatten dan niet-biologische tegenhangers. Daarnaast is er een significante afname van pesticiden residuen en zware metalen zoals cadmium op biologische gewassen. Bionext benadrukt ook dat biologische voeding minder antibiotica resistente kiemen bevat en mogelijk het risico op het ontwikkelen van bepaalde aandoeningen, zoals allergieën, metabool syndroom en obesitas, kan verminderen.

Als laatste wordt de impact op de gezondheid van medewerkers in de landbouw benoemd. Het vermijden van synthetische bestrijdingsmiddelen in de biologische landbouw draagt bij aan het welzijn van boeren en hun werknemers, waarbij potentieel schadelijke effecten worden geminimaliseerd.

In de Greenpaper wordt geconcludeerd dat het kiezen voor biologische voeding niet alleen een persoonlijke keuze is, maar ook een keuze voor een gezonder voedselsysteem. Voor meer informatie is het volledige document beschikbaar op de website van Bionext.

The following two tabs change content below.

linda louwissen