De Voedselhub red voedsel uit de regio, wij spraken projectleider Gwendolyn over hun inspirerende missie

 

‘We halen voedseloverschotten op bij lokale tuinderijen, boeren en supermarkten en verdelen dat over sociale restaurants. We zamelen het in voordat het op de composthoop of in de afvalbak belandt.’ Aan het woord is Gwendolyn Verburg, projectleider van de Voedselhub. ‘Afgelopen winter stegen de energieprijzen fors. Steeds meer mensen konden niet rondkomen. Daarom ging het Huis van Compassie maaltijden verzorgen. Vrijwilliger Joop ging langs een paar supermarkten en hosselde wat groentes bijeen waarmee de koks aan de slag konden.’ Daaruit is in de zomer van ’23 de Voedselhub ontstaan: samen tegen voedselverspilling en armoede.

Een sociaal restaurant is een plek waar je voor weinig geld of op donatiebasis een gezonde maaltijd kunt krijgen. Er zijn er zo’n 70 in Nijmegen, waarvan er nu 20 zijn aangesloten bij de Voedselhub. Vaak in wijkcentra maar ook op andere locaties. ‘De projecten waar we aan leveren zijn heel divers: een zelfregiecentrum, mannen met pannen, Oma’s soep, de Vincentiusvereniging of het wijkatelier in Lindenholt. De koks zijn allemaal vrijwilligers die een vrijwilligersvergoeding krijgen.’

Ieder eetinitiatief kan terecht bij de Voedselhub. ‘Laatst ging een groep mensen koken voor vluchtelingen en dan maken wij heel graag wat kratjes met voedsel voor ze klaar.’ Een initiatief mag een kleine vergoeding voor een maaltijd vragen voor de onkosten. ‘Als iemand eraan wil verdienen, geven wij geen voedsel.’

Plan_A is een restaurant waar je overdag werkt en ’s avonds eet. Het is de buurman van het Huis van Compassie. Op maandag zijn ze gesloten en dan is het een sociaal restaurant van het Huis van Compassie. Er komen ongeveer 60 mensen eten. Je weet van tevoren niet wat je krijgt, het is vegetarisch en de keuken is internationaal. ‘Mensen die hier komen, krijgen soms ook eten van de Voedselbank maar iedereen is welkom. Je betaalt wat je kunt missen. De wijkcentra zijn er voor iedereen.’

Een belangrijk doel van de Voedselhub is het tegengaan van voedselverspilling, 25% van het geproduceerde voedsel wordt weggegooid. ‘De Voedselhub haalt eten op bij boeren en tuinderijen, het duurzame gedeelte, maar ook bij supermarkten en cateraars. Die gooien nog steeds heel veel weg. We willen verspilling tegengaan maar ook gezond eten aanbieden. Het liefst willen we biologisch eten beschikbaar maken voor iedereen, maar de harde realiteit is dat we dat niet kunnen. We moeten wel realistisch blijven.’ ‘We kregen onlangs 650 gepocheerde eieren, maar we willen niet verspillen, dus ook die zijn door de koks verwerkt.’ En om de eigen verspilling tegen te gaan wordt er elk kwartaal een zero-waste diner georganiseerd in Plan_A naast het Huis van Compassie. ‘Dan koken we onze koelkasten leeg.’

De vrijwilligers, inmiddels 14, halen op woensdag en zaterdag voedsel op dat op maandag en dinsdag wordt geleverd aan de sociale restaurants. Koks weten nooit wat ze aangeleverd krijgen. Dat vraagt veel creativiteit en flexibiliteit. Ze kijken zelf wat ze er mee kunnen maken. ‘Bij aardperen hebben we wel een paar recepten gedaan, dat is toch een lastig product.’

Een half jaar na de start heeft de Voedselhub al 10.000 maaltijden verstrekt via de sociale restaurants, wat neerkomt op een besparing van 17 ton CO2. De komende vijf jaar wil de Voedselhub verder groeien, naar meer leveranciers en sociale restaurants. ‘Het leukst zou ik het vinden om hier in samenwerking met lokale boeren een groentesnijderij te starten. Zuurkool inmaken, chutneys, maaltijdsoepen en pastasauzen van gered voedsel. Wij worden dan een verwerker van restproducten van boeren en tuinders. Voor sociale restaurants maar ook voor de verkoop aan grote instellingen in Nijmegen. Dat we onze eigen broek op kunnen houden en we echt een sociale onderneming zijn. Dat gaat wel lukken in vijf jaar.’

VoedselHub Nijmegen – https://www.huisvancompassienijmegen.nl/2023/12/voedselhub/voedselhubnijmegen@gmail.com – Vlietstraat, 20b 6542 SL Nijmegen – 06-43509716

The following two tabs change content below.

linda louwissen