programma 2013

flyer Publieksdag 2013Op zaterdag 27 april 2013 wordt de eerste Dag van de Stadslandbouw Publieksdag georganiseerd. Tijdens de publieksdag vinden er overal in het land activiteiten plaats, waarbij lokale en regionale stadslandbouw initiatieven zich kunnen presenteren. Stadsbewoners kunnen zo kennis maken met stadslandbouw projecten in en om hun stad en stilstaan bij vragen als: Wat is stadslandbouw nu precies? Hoe krijg ik stadslandbouw producten in huis? En hoe kan ik als bewoner zelf meedoen? U kunt gratis deelnemen aan alle activiteiten.

Eetbaar Nijmegen doet mee met fietstochten, wandeltochten, workshops, lezingen en presentaties.

Ons programma:

10.00 – 16.00 uur:  Smakelijk spelen! voor kinderen vanaf 5 jaar op het terrein van buitenschoolse opvang Struin in de Ooijpolder. Dit is een samenwerkingsproject van Struin en Eetbaar Nijmegen. Onder andere leren ze spelenderwijs waar het voedsel vandaan komt. Jongere kinderen zijn ook welkom, dan graag uw kind zelf begeleiden. Wilt u meedoen met het ochtendprogramma, dan kunt u uw kind om half 10 brengen.

flyer kinderactiviteiten

Flyer kinderactiviteiten downloaden als pdf

[collapse]

11.00 – 15.00 uur: plukwandeling: wilde planten plukken; na afloop bereidt u met elkaar een maaltijd van het geplukte.

09.30 – 13.00 uur: keuze uit 4 fietstochten en 1 wandeling.  U maakt kennis met een eetbare stadstuin, een buurtmoestuin, een volkstuin of iets anders. We maakten fietsroutes in Zuid, West, Oost, Lindenholt-Dukenburg en in de Ooijpolder.
De wandeling gaat door de benedenstad. U loopt onder andere langs een kleine buurtmoestuin, een kippenren op straat en langs een paar mooie hofjes.
Overzicht ochtend-tochten en reserveren

13.30 – 16.00 uur: workshops en lezingen

  • Workshops:
    • kruidenspiraal in Kaaplandstraat
    • mobiele moestuin onder andere in Wolfskuil
  • Lezingen: in het Groene Hert
    • 13.30 – 14.15: Dirk Hart over de bodem;
      meer informatie

      De naam Down 2 Earth verwijst naar het proefschrift van Joost Visser: Down to Earth.
      Een samenvatting vindt u hier. Het proefschrift beschrijft hoe het zover heeft kunnen komen dat de industriële landbouw van vandaag bezig is het kostbaarste kapitaal op te eten dat wij hebben: de humus. Humus is de stabiele vorm van organische stof in de bodem, die alleen kan ontstaan (en aangevuld worden) als daarvoor genoeg bodemdiertjes aan het werk zijn.
      Humus is van levensbelang om op de bodem gezonde, volwaardige gewassen te kunnen laten groeien. Door humus af te (laten) breken verschralen onze landbouwgronden en moeten we allerlei kunstgrepen gaan toepassen  om onze planten toch te laten groeien.Kunstmest is daar één van, en allerlei bestrijdingsmiddelen een ander.Wat het verlies van humus voor gevolgen heeft voor de bodem en voor de kwaliteit van ons voedsel, is het onderwerp van Dirk’s lezing. Hij zal beginnen met een kort overzicht van de ontwikkeling van de industriële landbouw. Hij begint bij het moment dat Justus von Liebig de kunstmest uitvond (en vrijwel direct inzag wat voor een monsterlijke uitvinding hij de wereld had ingeholpen). Dat laatste vermelden de geschiedenisboekjes echter niet.De lezing zal eindigen in de hedendaagse supermarkt, waar steeds meer onbenullige voedingsmiddelen liggen, die alleen nog maar geschikt zijn om iemand dik te maken en allergieën te bezorgen. Maar het heeft allemaal te maken met ons kostbaarste erfgoed: de bodem!Laten we daar nu eens voor gaan zorgen.Reserveren

      [collapse]
    • 14.30 – 15.15: Jan van Duin over het kweken van eetbare paddenstoelen
      meer informatie

      Jan van Duin teelt zelf paddenstoelen. Hij ruilt het overschot met mensen uit de buurt die een eigen moestuin hebben. In een presentatie laat hij zijn aanpak zien. Het gaat vooral over de praktische kanten: welke houtsoorten zijn geschikt, de aanschaf van graan- en deuvelbroed, onderdompelen, de zorg voor de stammen, het nummeren, wanneer oogsten.
      jan_shiitake
      Reserveren

      [collapse]
    • 15.30 – 16.00: Karla Mulder over permacultuur.

Vanaf 16 uur in het Groene Hert:  informatiemarkt en special over buurtmoestuinen

  • 16.30: toespraak van wethouder Jan van der Meer.
  • Kennis maken met andere stadslandbouwers onder het genot van biologische hapjes en drankjes.
  • 17 – 18 uur: In de vergaderkamer: 3 presentaties over buurtmoestuinen: eerst krijgt u een overzicht van de bestaande en geplande in Nijmegen.
    • Syne Fonk van Ecovrede: de eetbare stadsregio – een andere samenleving.
      meer informatie

      Stichting EVS EcoVrede initieerde Eetbaar Arnhem. Ze werkt aan de realisatie van een gezonde en mooie samenleving. Een beweging voor en door burgers. Ze schreef een notitie met criteria voor succesvolle stadslandbouw en stuurde deze aan diverse gemeentes.
      Syne zal kort over de visie van ecovrede vertellen: een duurzame groene samenleving met nieuwe waarden is de basis van de gezonde 21e eeuw. Een bredere visie met de onderlinge verbanden en onverwachte invalshoeken. De eetbare stad bevat al deze aspecten en meer .. Een korte verkennende introductie met handvatten.” http://www.ecovrede.nl/

      [collapse]
    • Wijkbeheerder Jolande Spierings van de gemeente vertelt over het beleid. Inmiddels is er al een mooi document “tips om een buurtmoestuin te beginnen.
    • Vera Ros, initiatiefneemster van Buurtmoestuin Eetbaar Grootstal vertelt over haar ervaringen.
  • Foto expositie van Eetbaar Nijmegen
  • Kraampjes van diverse stadslandbouwers met informatie
  • Gelegenheid tot ruilen of weggeven van boeken over moestuinieren

Het Groene Hert: Burchtstraat 126, Nijmegen Centrum


Grotere kaart weergeven

Alle publieksdagen

2015
2014
2013