Bezoek Ernst Götsch aan Kiemkracht64

Een week lang kwam Ernst Gotsch naar Nederland op initiatief van de studenten Agroforestry van de Has in Den Bosch. Naast het geven van advies voor hun eigen Den Food Bosch voedselbos bezocht hij verschillende projecten en organisaties om zijn visie en kennis te delen.
Op 3 april kwam hij naar Kiemkracht64 om ook hier te adviseren. 
De van origine Zwitser heeft een grote reputatie opgebouwd in Latijns Amerika, waar hij arme grond vruchtbaar maakte met vooral bomen en snoeihout van bomen.

“Toen Ernst Gotsch in 1984 0,48 ha compleet ontbost land kocht op de rand van het regenwoud, stond dit land bekend als  “Dry Lands.” Gotsch, geinteresseerd in het ontdekken van nieuwe manieren om samen te werken met de natuur, in plaats van tegen, constateerde dat de natuur het zwaar had door harde wind en droogte. Dus begon hij het land te herplanten volgens een systeem van natuurlijke successie—hiermee herbeboste hij het hele gebied en veranderde het in een ongelooflijk biodivers bos dat tevens voedsel produceerde ” (vertaald uit bron: www.treehugger.com/)

Zijn introductiepraatje ging over de Sahara. De Sahara werd pas een woestijn 2500 jaar geleden, toen Hannibal dat als kortste en meest praktische weg zag om handel door te drijven. Olifanten sleepten zware materialen door het Sahara-bos. Dat erodeerde langzaam en gestaag en werd woestijn. Maar wikipedia stelt het wat anders: “Zo’n 6000 tot 4000 jaar geleden trad in de Sahara en Arabië een abrupte verwoestijning op.”.  Jammer, want het was wel een sterk verhaal.

Wikipedia over Ernst Götsch: Gotsch’s work in Latin America on models of agroforestry has led to conversion of large tracts of degraded land into productive and diverse agroforests.[2][3] He has developed a new technique of rapid recovery of poor soils by imitating existing patterns in nature in which carefully selected species of plants – a consortium of species – are placed at a given spacing and orientation, introduced in a predetermined sequence, and are heavily pruned during their growth period at regular intervals. In the space of a few years he has converted over 1200 acres of degraded land in Brazil into a productive rainforest producing cacao among other things.[4]His students and some corporate are now implementing the same techniques combining commercial and ecological interests.

Uit: http://dry-net.org/initiatives/polyculture-in-brazilian-drylands/, over een project in 2011, Bahia, Brazilie. Zie de ontwikkeling van 2011 tot 2016 

Over zijn principes, de theorie:

  • imiteer de structuur en het functioneren van het originele lokale systeem (kies voor planten die het goed doen in dat gebied/dat klimaat)
  • een systeem dat zijn eigen voedingsstoffen produceert (snoeiafval)

Opbrengst is hoger dan bij conventionele landbouw doordat het systeem jaarrond voedsel produceert, je bent geen tijd kwijt aan meststoffen opbrengen.  Het water is schoner, de bodem vruchtbaarder. Hij is bezig met machines te ontwikkelen die het werken op deze manier makkelijker maken.

Zet planten dicht bij elkaar, zodat de wind geen vrij spel krijgt. Hoge en lage, planten met een lange groeitijd en met een korte; houd de aarde bedekt. Planten helpen elkaar.
Meer dan 400 bomen werden geplant, ondersteunende bomen, fruitbomen, bomen voor mulch. Bestaande kleinfruit struiken begonnen te produceren.

Alle videos van Agenda Götsch

Over het nut van exotische planten in een eco systeem dat het niet redt: “ik ben ook exotisch, laten we ze in het ecosysteem opnemen. Hij plant in deze film flink veel van een makkelijke snel groeiende plant uit Nieuw Guinea, de acacia mangium. Ze fungeren als tweede bos en boom met een korte levenscyclus en verbeteren het ecosysteem. Want na 2 jaar snoeit hij ze en legt de takken en bladeren op de bodem. Hij heeft nog nooit een invasieve plant gezien. Na het vervullen van de restoratie functie, verlaat de plant het systeem. Versterk de bronnen in alle grenzen, dat is syntropie.

Götsch gaf ons mee dat we de natuur moeten liefhebben, niet haten. We moeten intelligent zijn. Als voorbeeld noemt hij het gras rond de jonge bomen. Dat gras zou je 4x per jaar kunnen maaien; een dun laagje op het gras laten liggen, de rest bewaren voor de winter. In de winter leg je het erop als mulch; die zorgt er dan voor dat het gras minder makkelijk groeit; het neemt nl het licht weg. Je zou onder die mulch laag peulen kunnen zetten of andere erwt-achtigen. In het voorjaar groeien die en verdringen het gras. Ook aardappels kan je best al in oktober poten, mits onder een mulchlaag van 20 cm. Het jonge boompje geeft nog geen schaduw en neemt nog niet veel voedingsstoffen. Dat verandert. Naarmate hij groter wordt, gaat het gras het daardoor moeilijker krijgen. Advies: wacht gewoon af, doe geen moeite en wordt vooral niet boos op het gras. Wees liever blij met het gras; het houdt de grond bedekt; het zorgt voor mooie mulch. Kies dan wel goed gereedschap om het te maaien; een scherpe schaar, een zeis of een ouderwetse Italiaanse maaier. ??? Gegoogled maar geen idee welk type maaier hij bedoelde. Maai het gras tot 5 cm hoogte, en zorg vooral dat je echt alleen het gras maait en niet de wortels meeneemt.

Wb de esdoorn kiempjes: de oplossing: laat ze volwassen worden; zaai er andere dingen in, die verdringen de kiemen wel. Bijvoorbeeld graan.
Mogelijk hebben de esdoorn kiemen in de houtsnippers gezeten, op andere bedden zag je er ie zo veel als hier. Götsch lijkt geen voorstander van zoveel houtsnippers: ze bieden een ideaal bed voor ook de niet gewenste zaden zoals de esdoornzaden. Beter is het om een bed altijd begroeid te hebben. Marion had hem iets anders begrepen: Hij is wel voorstander van houtsnipper! Deze esdoornkiemen waren geen enkel probleem, gewoon laten groeien en daarna inbrengen in de grond en als het een gewenste boom is dan 1 laten staan.

Denk goed na als je wat doet, nog een voorbeeld:
Als je een boomspiegel vult met mulch, let er dan op dat je het in een concave vorm doet; laag bij de stam, oplopend naar de buitenrand. De stam moet kunnen blijven ademen. de stam zou ook te warm kunnen worden  en te vroeg in het voorjaar al beginnen met uitlopen. Je hebt met die mulch geen irrigatie nodig en ook geen extra voeding.

Laat je leiden door innerlijk plezier. Als ik me verveel, ga ik naar huis.

Maak het je makkelijk, zaai in de herfst al graan, veldsla en radijs en ook aardappelen en tuinbonen (wel onder 20 cm mulch) . Dat komt in het voorjaar als eerste op en verdringt het onkruid. 

Mijn indruk na hem gehoord en gezien te hebben op een paar filmpjes: zorg vooral voor een enorme biodiversiteit, daar wordt het systeem sterk van. Wat een gedurfd en slim idee om een makkelijk groeiende exoot te planten, alleen maar om in 2 jaar enorm veel hout en blad te kunnen oogsten om het systeem te versterken.

En tenslotte nog een filmpje van mensen die met zijn ideen aan de slag zijn gegaan, een stuk grond hebben gekocht en de principes hebben toegepast. Halverwege een man die expres een slecht stuk grond kocht: gravel en daarboven 20 cm grond. Iedereen verklaarde hem voor gek. Maar het lukte hem 47 verschillende soorten planten en bomen aan het groeien te krijgen.

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.