Challenge Voedsel

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″]

Kijk je even mee terug? Dit filmpje geeft een beeld van de 3 challenges Voedsel van dit jaar. Op het eind kwam er nog een vierde bij: de veganistische horeca challenge.

Het filmpje werd vertoond tijdens het duurzaamheidscafé “Wie bepaalt er wat jij eet?” op 30 oktober jl. met Volkert Engelsman, Simone Hertzberger en Dick Veerman.  Zie ook het uitgebreide verslag ervan en de foto’s.

Besproken werden onder andere de problemen in de gangbare landbouw in Nederland. Nederland is het enige land ter wereld dat in alle agri-sectoren 70-90% exporteert. Dat breekt ons op nu de kosten van intensieve teelt niet meer opwegen tegen de productiviteit. Bio kan de wereld misschien nog niet helemaal voeden, maar de gangbare landbouw kan het zeker niet.
Er moet wat gebeuren.  

Over het filmpje werd volgens het verslag geconcludeerd: “Sociaal, milieuvriendelijk en duurzaam komen hier goed bij elkaar. Je kunt niet voor één ding kiezen, maar het laat zien wat er mogelijk is; doe het maar gewoon, het is het proberen waard, zeker met het oog op de lange termijn. En je moet ‘het momentum niet verslapen’.

Hertzberger benadrukt dat je niet hoeft te denken dat je in je eentje de hele wereld moet veranderen; elke kleine stap doet ertoe. En daar wordt door Engelsman aan toegevoegd: “het grootste dat je kunt is het verleggen van een steen op aarde.” De film laat ook zien dat diversiteit vitaliteit betekent. Dit soort initiatieven zijn superbelangrijk. Als voorbeeld uit de zaal wordt nog genoemd dat in een curriculum van business-studenten gewerkt wordt met gewassen: zelf zaaien en de seizoenen meemaken; een lecture in het Arboretum van Rotterdam etc.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″]

Bij Eetbaar Nijmegen zijn we blij met de excursies en workshops die we voor Samen gezond Eten Nijmegen hebben kunnen organiseren. Het onderwerp gezond en duurzaam voedsel blijkt te leven. 

Help je mee in 2019 het vlammetje brandend te houden? Doe dan ook in 2019 eens mee met een workshop of excursie; of bied er zelf een aan. Je zou ook eens iemand een kookworkshop of een etentje bij een buurtrestaurant kado kunnen doen. Je kan met lokale en verse producten echt heerlijk koken. In een hoekje van je stadstuin zou je je eigen kruiden kunnen kweken, of groente of fruit. Voeding zou wel eens een stuk duurder kunnen worden, laten we elkaar inspireren er creatief mee om te gaan.

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.