De Groene Tol in Tolhuis heeft ruimte voor nieuwe moestuiniers

Deze bijzondere buurtmoestuin bestaat al vijf jaar. Ik was uitgenodigd voor het jaarlijkse oogstfeest en maakte vorige week deze foto’s. Ziet er goed uit, toch?

Maar de tuin verkeert in problemen: er zijn dringend nieuwe tuin-werkers nodig. Ze doen het werk nu met hun drieën, de meesten zijn al wat ouder.
Ann van Rijn, een van de initiatiefnemers, zette de visie, de afspraken en ervaringen eens op een rij.

Buurtmoestuin met een missie: duurzaamheid en samenwerking

  • We werken samen in de hele tuin, niemand heeft een eigen stukje. Hierdoor krijg je eerder contact met elkaar. We leren van elkaar.
  • De tuin heeft slechts een bessenhaag als afscheiding van de openbare weg: dit nodigt uit om even binnen te lopen.
  • Kinderen ontdekken waar ons eten vandaan komt en wat er nog meer in zo’n tuin groeit, bloeit en leeft. Ze krijgen respect voor de natuur. Kinderen komen vooral graag als ze van de bessen, en aardbeien mogen snoepen. Of nog liever!! water mogen pompen.
    Kinderen van de BSO hebben ons eens geholpen met het verplanten van de aardbeien.
  • We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en passen wisselteelt toe om onze bodem vruchtbaar te houden.
  • Op 21 maart openen we het nieuwe tuinseizoen samen met de donateurs. We brengen een toast uit op het nieuwe seizoen.
    Meestal hebben we dan ook nog wel wat kruisbessen of rabarber in de vriezer om een taart mee te bakken.
  • In september houden we ons OOGSTFEEST voor donateurs en tuin-werkers. De tuin-werkers staan van te voren dagen te koken om er een gevarieerd buffet van te maken. Uiteraard met alleen producten uit eigen tuin.
  • Vernield is er nog nooit iets en als er al ooit iets weg gehaald is, dan is het zo weinig dat wij het niet gemist hebben. Wij zijn ervan overtuigd dat zolang wij zorgen dat onze tuin er goed uitziet en een goede energie uitstraalt, er ook geen negatieve dingen zullen ontstaan.

Drie keer per jaar vergaderen

  1. Aan het begin van een nieuw seizoen bespreken we het nieuwe plantplan. Wat willen we dit jaar graag in de tuin? We houden rekening met ieders wensen. Ook vergeten groenten zoals aardpeer en pastinaak zien we graag.
  2. Voorafgaande aan het OOGSTFEEST in september bespreken we wie wat voor lekkers gaat maken. We gebruiken zoveel mogelijk wat in de tuin geteeld is.
  3. Aan het eind van het seizoen maken we een boerenkoolstamppot en een spruitentaart en kijken we terug op het afgelopen jaar. Wat ging er goed en wat kan beter.

Andere communicatie en afspraken

  • We gebruiken een groepsapp.
  • Dinsdagmiddag is de vaste werkmiddag. Kom gerust eens aan,  gewoon om te kijken of om een praatje te maken.
  • Verder  zijn we er individueel ook vaak bezig.
  • Als kerngroep koken en eten we regelmatig samen.
  • Op momenten dat we veel oogst hebben, delen we dit  met onze donateurs en de voedselbank

Ontstaan sinds 2013

We kregen toen een stuk grond van de gemeente: een voormalig poepveld voor honden.  We zijn allereerst met een kleine kerngroep bij de aanwonenden langs gegaan om onze plannen uit te leggen, om hierdoor een zo groot mogelijk draagvlak te krijgen. Dit leverde 8 tuin-werkers op.
Ook ontstond er een groep mensen die niet mee konden werken maar ons wel graag wilde steunen. Ze zijn donateur geworden. We houden hen en andere geïnteresseerden op de hoogte via onze FB-pagina en 4 x per jaar sturen we een digitale nieuwsbrief. (Update november 2022: de website bestaat niet meer, facebook toont alleen nog oude berichten)

De grond is 20 cm afgegraven, compost is aangebracht en het bedachte ontwerp uitgezet.
Een ronde cirkel verbeeldt de zon. Hier staan de kruiden. Graspaden lopen als zonnestralen langs de perken. De bessenhaag fungeert als afscheiding.

Inmiddels heeft Google vanuit de lucht de tuin in beeld gebracht:

Zie ook dit stukje in Eetbaar Nijmegen
Waar ligt de tuin? als je tussen de Meijhorst en Tolhuis in naar de Berendonck loopt, zie je hem aan de rechterkant van de weg liggen.

NB: de mensen die in het begin het permacultuur-deel hadden opgezet, zijn vertrokken. Er wordt nu niet meer met puur permacultuur gewerkt.


Oproep:

Wie wil de tuin-werkers, komen versterken?

Ik was op het oogstfeest en was onder de indruk: echt heel lekkere hapjes. Het was heel goed voorbereid. Zo hoorde ik dat ze de boontjes hadden ingevroren om er bonenkoekjes van te maken. Zo was er ook een heerlijke dessert van al eerder geoogste bessen.

Als je meedoet aan deze tuin, leer je te tuinieren en er lekkere gerechten mee te maken. Je krijgt er gratis een boel contacten bij, van omwonenden en ook kinderen. En je gaat veel meer volgens de seizoenen leven.

Je gaat wel een verplichting aan kwa tijd: 2 a 3 uur per week. Het huidige kernteam (de tuin-werkers) heeft helaas te maken met vertrekkende leden en zij zijn niet de jongsten meer. Maar hebben wel veel geduld en kennis die ze graag overdragen. Stuur een mail naar degroenetol@gmail.com of ga gewoon eens langs op een dinsdagmiddag.

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.