Droogte en water geven

Permacultuur tuinder Frank Anrijs schreef een artikel over droogte en water geven of liever niet, op  http://blog.natuurlijkemoestuin.be/droogte-en-water-een-overzicht/.
2018 was een extreem droge en hete zomer en nu zitten we er weer middenin.

Kan de bodem dit nog wel aan? Wat te doen? Toch maar wel water geven? Op zijn artikel kwamen veel reacties. 

Daarna beschreef hij de werkwijze in zijn tuin Yggdrasil, op http://blog.natuurlijkemoestuin.be/systeem-om-groenten-te-kweken-zonder-extra-water-geven/
Hij neemt diverse maatregelen zodat regenwater zoveel mogelijk bezinkt in de bodem. Zodat je zo min mogelijk water hoeft bij te geven.  
Dit systeem werkte tot 2 jaar geleden perfect, hij schrijft:
Het geheel van deze maatregelen zorgt ervoor dat je tuin bestand is tegen droge, warme periodes in de zomer en het voorjaar. De bedoeling van een natuurlijke tuin is in mijn ogen dat je voedsel kan kweken zonder al te veel in te grijpen. Dus ook zonder extra water te geven.

De voorbije jaren (tot 2 jaar geleden) was dat altijd afdoende en konden wij de hele zomer door zaaien, planten en oogsten zonder ook maar 1 drup water te geven. Een systeem dat in het begin wel wat investering in tijd en moeite vraagt, maar daarna op zichzelf stond en afdoende werkte. Ideaal dus!

Bekijk de linkjes voor zijn heel prettig leesbare verhalen en schrijf je hier in als je per mail gratis zijn blog wil ontvangen.
Wat ook een aanrader is, als je natuurlijk(er) wilt leren tuinieren, is zijn online jaarcursus groente kweken.

Ik bezocht Frank in de zomer van 2017 en maakte wat foto’s.

 

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.