Ernst Gotsch (nav bezoek aan Kiemkracht64)

Op 4 september organiseerde Velt een excursie naar Kiemkracht64. Erg leuk om de tuin weer te zien na mijn vorige bezoek op 1 juli.

 

Na een kwartiertje geleide meditatie door Annette Beerens maakte eerst ieder voor zich kennis met de tuin. Daarna vertelde Marion Boenders, tropisch landbouwkundige, over haar 1,2 ha grote tuin; 5 jaar geleden gekocht als paardenwei; nu 3 jaar in gebruik als eetbare tuin/natuur om zich weer verbonden te voelen met de aarde. Het gevoel van verbinding is nog niet zo sterk als ze had tijdens haar 15 jaar leven in Oeganda. Ze ziet en ervaart de enorme groei, van planten en beestjes; het is een balans van creëeren en laten gaan. Dit doet ze niet alleen, ze heeft een fijne groep van 10 vrijwilligers die op de dinsdag en vrijdag komen helpen.

Ze is geinspireerd geraakt door het werk van Ernst Götsch, een Zwitser, die naar Brazilie vertrok en daar onvruchtbaar land weer vruchtbaar maakte.

Ze heeft hiervan overgenomen het idee om binnen de bedden kleine dammetjes te maken van lagen: stro, dierlijke mest, brandnetelblad en houtsnippers. Op de laatste foto hierboven zie je het resultaat: weelderig groeiende snijbiet en wortel. Helaas zie je hierdoor de kleine dammetjes niet meer. Volgend jaar keert ze het dammetje, dat dan goede bemeste compost is geworden en plant of zaait hierin de groente. Op de plaats waar nu de groente in staat, maakt ze dan nieuwe dammetjes. De dammetjes hebben in deze wachtfase vast nog functies, zoals vocht vasthouden,  warmte vasthouden, beschutting tegen wind, plaats voor insecten, etc.

In de film benadrukt Götsch het belang van veel snoeien van bomen.

Bezoekje in 2007 aan zijn land in Bahia:

 

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.