Happy walking in the grain 2017

Al weken lang kan je op woensdagavonden meelopen door de graanvelden van Doornik Natuurakkkers. Graanvelden met biologisch dynamisch geteelde rassen, zoals Eenkoorn, de voorloper van emmertarwespelt en gewone tarwe.

Op 5 juli wandelde ik mee, een prachtige zonnige avond. De wandeling begon langs de pompoenvelden en de akkerranden. 

Uit de site: http://www.doorniknatuurakkers.nl/: “Toen wij in 2010 onze eerste 15 hectares akkerland land gingen inzaaien, was het ons echter in de eerste plaats om de vogels te doen.” We hoorden dat er slechts 3 soorten broedvogels actief waren op het voormalig maisveld. En nu 7 jaar later en gegroeid naar meer dan 100 ha zijn dat er 63! We zagen het puttertje en diverse zeldzame bloemen in de akkerrandes, zoals het groot spiegelklokje, dat een heel klein plantje bleek..

Maar het mooiste vond ik toch de graanvelden. Als ik nu weer eens langs een graanveld fiets, weet ik er in ieder geval iets meer vanaf. Dat ze in kleuren verschillen, in hoogtes (als ze klein zijn, dan is dat bijna altijd een niet biologisch veld; de stengel is door veredeling korter gemaakt of de stengel is in een vroeg stadium bespoten met ‘halmverkorter’. Een korte stengel kan een grotere aar dragen en een korte stengel valt niet zo gauw om bij storm of regen); 

dat je zomaar een veld kan hebben waarbij de helft is omgevallen en de andere helft niet. Dat kan dan te maken hebben met de grondsoort.  
Zoals hier: de tarwe die op de kleigrond stond viel om door wind en regen; de langzamer groeiende tarwe op zandgrond (links) bleef overeind:

En daarbij was het gewoon een schitterende natuurervaring, waarbij we ook gewezen werden op de gevlochten heggen, de voedselbossen-in-wording, en het weghouden van ganzen met een groot 1 dimensionaal beeld van een vos.

Na afloop proefden we het heerlijke brood van Ineke gebakken met de granen van Doornik natuurakkers. Op haar site vind je heel veel tips en ook kan je bij haar thuis op broodbakles

Wanneer: nog 2 of 3 keer op de woensdagavond, om 19 uur, verzamelen bij het leslokaal. Daarna wordt het graan geoogst

Meer informatie

Hieronder een filmpje gemaakt met foto’s van de wandeling op 14 juni jl. door Theo Jennissen. Theo was er ook nu bij en gaat van onze wandeling ook weer een filmpje gaat maken.

 

Zie ook het verslag van Ineke Berentschot

Fllmpje Theo Jennessen 5 juli

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.