Inspiratie buurtmoestuinen

Als je eens in een andere stad bent, google dan eens naar de plaatsnaam en eetbaar of permacultuur. Of kijk op de kaart van het permacultuurnetwerk

Zo ontdekte ik in Eindhoven:

  • Eetbaarplantsoen, ik had het youtube filmpje gezien uit 2011 met de opening van deze permacultuur buurtmoestuin en was nieuwsgierig hoe de tuin er nu bij zou staan. Niet in het mooiste seizoen, zo eind winter, maar je krijgt toch wel een indruk. Na het maken van wat foto’s kwam toevallig net Rachne naar buiten met 2 kinderen en kon ze me nog meer vertellen: ze is betrokken bij meer buurtmoestuintjes obv permacultuur en legde ook een natuurspeeltuintje aan. Ze vertelde dat het best redelijk ging met het moestuintje, in ieder geval stukken beter dan toen de gemeente het stukje in beheer had. De hoveniers van de gemeente plantten ieder voorjaar opnieuw wat struiken en die ging alle binnen een paar maanden dood. Jaar in jaar uit hetzelfde liedje. 
    Nu is er een kruidenheuveltje met rozemarijn, salie, lavendel, dropplant, venkel, dragon
    Een kweepeer temidden van de kruiden
    Aparte bedden voor de kruisbessen, rabarber en aardbeien/rucola.

    Ze hebben niet gespit maar behoorlijk wat compost aangebracht bovenop de bestaande ondergrond. De planten doen het redelijk maar hebben toch nog steeds compost nodig. Niet vreemd als je beseft dat er 2 grote bomen staan; er staat een rijtje Spaanse aken langs de rand; deze houden ze zelf kort, zodat het verkeer de bocht kan overzien.

    Ik word hier blij van: iedereen kan hier gewoon lekkere geuren opsnuiven, takjes van de kruiden knippen om thee van te trekken of bonenkruid voor bij de boontjes. De rabarber deed het niet geweldig, maar en kan wel zien wat een prachtige plant het is en besluiten om zo’n plant in eigen tuin te zetten op een wat betere plek. De rabarber staat nu wel heel erg dicht op de boom.

  • Garden mania:
    tuinieren in bigbags; ook hier even een praatje gemaakt. Fruitbomen doen het best aardig in bigbags, maar de echt grote bomen hebben het moeilijk. Het is voor buurtbewoners mogelijk om een bigbag te huren. Maar dit loopt nog niet echt goed; ze hopen meer inkomsten te krijgen met verkoop van hapjes en drankjes; het is wel een sfeervolle plek.

    Community garden achter de boerderij bij het Science lab: nog vrij nieuw. Handig hoe ze hier electrabuizen steken in een iets wijdere buis. Houtsnipperpaadjes, veel lavendel, rozemarijn, salie, maar ook de kardoen. Verder paddenstoelen in een aparte bak naast 2 compostbakken.

    In het echt is het allemaal veel mooier! 

     

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.