Inspiratie

Ook al zitten we in een lichte griepepidemie, en staat je hoofd nog niet naar het zelf kweken van groente of fruit, ik hoop je hierbij toch wat inspiratie te kunnen geven voor het nieuwe seizoen.

 • het laatste blog van Frank Anrijs met als titel: Waarom duurt het gemiddeld vier jaar?  Blijkbaar heeft je tuin vier jaar nodig voordat slakken geen probleem meer zijn en er weinig plagen en ziekten meer zijn. Het geheim zit in een gezonde bodem en dat heeft tijd nodig.
  Mogelijk duurt het in stadstuinen nog wat langer, doordat er minder natuurlijke vijanden zijn. In mijn eigen tuin hebben mijn planten enorme concurrentie van een grote oude esdoorn op de straat.
  Je kan nu nog je bodem verwennen met compost en mulch, als je dat nog niet deed. Het helpt allemaal hetgeen in de bodem leeft de winter door te komen. Leg het er gewoon losjes op.
 • een mooie serie op omroep Max: Hoe word ik 100 , waarbij 6 deelnemers met flinke welvaartsziekten gezonder worden door vooral een ander dieet: veel onbewerkte groentes en minder calorieen. Daarnaast worden ze gestimuleerd om te bewegen, buiten te zijn, goed voor zichzelf te zorgen, ook ontspanning te zoeken. Dingen die iedereen eigenlijk wel weet, maar toch blijkt het vaak lastig om dit goed in je leven in te bouwen. Hen lukt het, en hun gezondheid gaat er immens op vooruit.
 • we hebben onze eerste permablitz actie gepland op 21 januari. Het gaat om een lange smalle tuin, waarin we een vijver, een kruidenspiraal en een kippenren gaan maken. In één dag. Doe mee, en zie hoe dit ons gaat lukken.

 • Op 4 en 5 maart vindt de jaarlijkse Zadenruilbeurs Reclaim the Seeds plaats in Nijmegen. De zadenruilbeurs is op zaterdag, het gaat om oude, lokale, zaadvaste en anderszins bijzondere zaden, knollen en stekjes.
  Tevens zijn er lezingen, er is een filmhoek en een hoek voor kinderen om mooie patronen te maken met bonen.
  Een aantal Nijmeegse organisaties en mogelijk ook wat Arnhemse, staan bij elkaar.
  Ik help namens Eetbaar Nijmegen mee met de organisatie. Op zondag is er gelegenheid mee te helpen met het eetbaar maken van openbaar groen bij de ecologische woongemeenschappen in Lent. Noteer de data vast. Toegangsprijs: donatie.
  We hebben nog heel veel  helpende handen nodig. Wil je helpen? Stuur dan een mail naar meedoen@reclaimtheseeds.nl met je naam, telefoonnummer, email en je beschikbaarheid. Laat ook weten of je wilt mee eten. Je krijgt van ons nog meer informatie te zijner tijd.
 • een mooie boekenlijst met tuinboeken van Jan van Arkel
The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.