Een bordje eigen sla

Wat een luxe; hier heb ik lang naar uitgekeken en eindelijk is het me gelukt; klein begonnen in 2010 met een permablitz actie in de achtertuin, in 2012 in de voortuin.

Kijk even met me mee. Vanmorgen maakte ik een bord met: sla uit de hoge bak (2), tuinbonen (5), capucijners (4) (2 minuten gekookt in weinig water met bonenkruid(9), daarna 10 minuten nagaren), aardbeien her en der uit de voortuin, rucola (7), bessen (4), eetbare zuring en wat jonge lindeblaadjes uit de achtertuin. Dat was superlekker. Brood met zelfgemaakte spread van eigen knoflookui, tuinbonen, capucijners en voegde alleen nog wat olijfolie, peper, zout, en restje parmezaanse kaas toe.

Vooral de slabak in de voortuin vind ik geweldig, heel fijn dat hij op stahoogte is. Op de lege plaatsen zette ik al koolrabi; ik weet niet hoe dat gaat uitpakken, maar ik probeer het gewoon.

Het is voor mij toch nog steeds iedere avond slakkenjacht. Ook de hoge bak weet een enkeling te bereiken. Ik verzamel de slakken eerst in een bakje, daarna in de groencontainer. Het gaat me alleen om de wijngaardslakken en naaktslakken; de kleine gele huisjesslakken laat ik zitten: die schijnen de eitjes van de naaktslak te eten.

Nog steeds ben ik verrast dat de pompoenen en courgettes er nog staan en dat de aangegeten boerenkool het toch lijkt te redden. Op foto 5 nog jonge gave palmkool. Prachtig is op foto 5 de pastinaak in bloei, met grote gele bloemschermen. Hij mag zich uitzaaien. Wat minder mooi is eigenlijk de in bloei staande Capucijnerbaard, voorloper van de witlof. Rechts op de foto. Vorig jaar gezaaid; hij gaf prachtig root blad, ideaal om slakjes mee te lokken in het voorjaar.

Ik drink weer van eigen Citroenverbena (7) en zie al de kleine kiwibesjes verschijnen, in augustus te oogsten geloof ik (7 en 8).

Vanaf foto 9 zie je mijn achtertuin met in de vijver waterkers; aan de rand bonenkruid, aan de stokken (11) beginnen de paarse stokbonen te klimmen.

Voor het eerst heb ik nu ook de vaste plant klimspinazie. Het zaad heeft een maand in mijn koelkast doorgebracht en kiemde daarna. Nu maar even laten groeien en dan eens proeven.

Zowel voor- als achter doen de makkelijke moestuinbakken het geweldig goed. Dat komt deels door de goede aarde die ik erin deed. Voor: makkelijke moestuinmix; achter: biokultura compost en bemeste aarde. Deels door de goede kwaliteit anti-worteldoek, waardoor goede stoffen minder uitspoelen en ook ongenode wortels niet binnendringen. Beide heb ik nu voor het eerst en het bevalt goed. Zodra de peulen en capucijners geoogst zijn, zaai ik nog klimboontjes. Dat kan nog deze maand.

En verder begint nu ook de Tajberry vruchten te geven, zo lekker zoet! En de framboos. Eigenlijk vind ik ze lekkerder dan er aardbei en rode bes, die wat zuurder zijn. Maar wel heel lekker in de sla. Dus toch maar even aanhouden..

Er hangen appels en druiven (12), maar dat duurt nog even.

Ook nieuw is mijn oude lekgeraakte wijnvat, waar ik nu kruiden in heb gezet (13): een paar muntsoorten en thijm en dille.

Mijn tuin is nu netjes en eetbaar; dat heeft tijd nodig gehad en ook wat zetjes van anderen. Eén zo’n zetje was dat ik dit jaar voor het eerst meedeed aan de Nijmeegse open stadstuinen. Dan doe je net iets meer je best. En gelukkig waren de meesten heel geinteresseerd.

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.