Oogst-overschot delen, doe je mee?

Op https://www.ripenear.me/ kan je als moestuinier je overschot aan voedsel aanbieden. Vers, onbewerkt, onverpakt, direct contact met de teler: er zijn veel voordelen te bedenken waarom veel mensen graag voedsel willen kopen, ruilen of gratis krijgen via dit wereldwijde platform.
De site is helaas nog alleen in het engels, daarom vertaal ik even wat onderwerpen uit de Home (door mij vrij vertaald en beetje aangepast aan NL).

Onze inspiratie
Heb je ooit een appelboom gehad met een overvloed aan oogst en weet je niet wat je ermee moet doen? Of heb je de kweepeerboom van je buren gezien, vol van vruchten, die niet geplukt werden, vielen en overgelaten werden aan de vogels?
Wij zagen dat en daarom zijn we begonnen met RipeNearMe: een webapp die mensen verbindt via het voedsel dat we zelf verbouwen.

Je producten toevoegen
We staan ​​iedereen toe om voedsel op de website te plaatsen dat men ze zelf verbouwt, of dat men verbouwt in de openbare ruimte; denk aan een buurtmoestuin. Je kan gratis zoveel verschillende soorten voedsel toe voegen als je wilt, en je beslist of je je oogst wil ruilen, verkopen of weggeven.

Online foerageren
De producten van iedereen worden vastgezet op onze doorzoekbare, globale kaart voor een aantal ernstig verslavende online foerageeractiviteiten! Het draait allemaal om community en ultra-lokaal voedsel, in kaart gebracht over de hele wereld. Je kunt vinden wat er in jouw buurt groeit en in contact komen met mensen in de buurt, of om te zien wat er halverwege de wereld groeit.

Aan het groeien of rijp
Elke productvermelding heeft een van twee statussen: groeiend of rijp. Met deze status weet je als voedselzoeker wanneer producten beschikbaar zijn (ripe: rijp) of niet (growing: aan het groeien). Je zult de rode en groene symbolen hiervan opmerken op de hele site.

Abonnementen

Je kan je met één klik aanmelden voor elk product, of die nu nog aan het groeien is of al rijp is. Hiermee wordt het item opgeslagen op je pagina Abonnementen en ontvang je een e-mailmelding wanneer de teler de producten als rijp markeert of een opmerking plaatst of update.

Vers voedsel
100 jaar geleden teelde bijna iedereen wat voedsel. Verse groenten en fruit waren alomtegenwoordig en reisde slechts een paar meter van plant tot bord. We willen overal weer vers voedsel zien en aanmoedigen dat er geen tuintje of fruitboom te klein is om Ripe Near Me te zijn. Je hebt misschien maar een paar kruiden op je balkon of een mangoboom in je voortuin. Het lijkt misschien niet veel, maar het is de moeite waard om te delen. Wees trots! Wees moedig! Zet je gewassen vast op onze kaart.

 
Ons doel
We stellen ons een eetbaar stedelijk landschap voor, vol voedsel voor iedereen. Wat ons ‘s nachts wakker houdt, is het gevoel dat we de mogelijkheid hebben om het voedselsysteem echt wakker te schudden en voedsel terug in de handen van mensen te brengen. Als we mensen aanmoedigen en stimuleren om voedsel te verbouwen, kunnen we een heel ander (eetbaar) stedelijk landschap hebben. Een waar je fruit en groenten van de plant kunt plukken – geen plank! En waar je vers voedsel afkomstig is van een microboerderij, venstertuin of fruitboom in de achtertuinen van je buren.

In Nijmegen ben ik als eerste begonnen, maar in andere steden van Nederland hebben ze dit platform ook al ontdekt:

Bij mij kan je palmkool kopen en aardpeertjes. In Den Haag kan je je al inschrijven voor een watermeloen en in Deventer komen er op aquaponics geteelde slakroppen.
Waar dollar staat, moet je euro lezen. De beschrijving kan je gewoon in het Nederlands schrijven.
Ik hoop dat de site nog vertaald gaat worden. Maar voor nu, voldoet hij goed.

Doe je mee? Zie de kaart van Nijmegen, het zou leuk zijn als hier meer icoontjes op komen te staan. Kom je ergens niet uit, dan lijkt het het handigst om te communiceren via hun facebook-kanaal, is mijn ervaring. Maar je kan het ook aan mij vragen.

https://www.ripenear.me/

 

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.