Open dag tuinderij de Stroom, 28 sept 2019

Zo werd het aangekondigd:
Nieuwsgierig naar het verhaal achter Tuinderij De Stroom?
Wil je wel eens een kijkje nemen waar al die groente vandaan komt?
Maak kennis met de tuinsters en vrijwilligers en hoor alles over het reilen en zeilen van de tuinderij. Er zijn rondleidingen, kraampjes, kinderactiviteiten, muziek en lekkere hapjes en drankjes. De hoogstamboomgaarden zijn vlakbij. Ontdek dat er vlakbij kaas wordt gemaakt, honing wordt geslingerd, cider wordt gemaakt en brood wordt gebakken met graan van het Hemmense land. Ingang van het land: Gesperdensestraat 20 Dodewaard.

Ik was zeker nieuwsgierig en was blij dat Trees een kraampje voor Velt Regio Nijmegen zou bemannen en ik mee kon rijden en helpen bij het kraampje. Andere kraampjes verkochten vooral biologische producten. Het was niet heel erg druk, dus kon ik mee op rondleiding over hun 3 ha grote terrein. 3 vrouwen en 8 vrijwilligers telen hier biologisch met vruchtwisseling en landwisseling. Ze krijgen elk jaar een ander perceel van de boer van biologische Ekoboerderij de Lingehof, die 90 ha heeft en daar grootschaliger 10 gewassen teelt, waaronder lupine en quinoa.
Ze kopen jonge biologisch opgekweekte plantjes in bij Jongerius, en kweken zelf courgette ed op vanuit zaad. We zagen de schattige winterpostelein en veldsla, net uitgeplant in perspotjes.

 

Ik kende hun groentetas al, die zowel heel gevarieerd en van goede kwaliteit is. Je kan per week bestellen en dan kiezen voor een 1, 2, 3 of 4 persoonspakket. Met of zonder fruit, of met alleen fruit. Het biologische fruit kopen ze in, zoveel mogelijk uit de buurt.  Ze bezorgen wekelijks 300 pakketten bij deze afhaalpunten.

Op 3 ha, iets meer dan het voedselbos van Wouter van Eck (2,4 ha), voorzien ze hier toch maar even wekelijks 300 huishoudens van gezonde voeding. De 8 vrijwilligers helpen elk een dag of 2 dagdelen en doen waar ze zin in hebben en wat er nodig is; de een houdt van ritjes met de auto om de pakketten te bezorgen. De ander helpt met wieden. Het klonk allemaal heel relaxed en zo zien de foto’s op hun website er ook uit.

Vanaf het begin, 12 jaar geleden, hebben ze samengewerkt met de boer van de Ekohof, die gelijk met hen begon. Ze delen de schuur en sommige machines. Planten en zelfs wieden gaat met een trekker waar ze smalle banden onder hebben gezet zodat de aarde (lichte klei) op een beperkt deel wordt ingedrukt. Ze oogsten tot in december en dan halen ze het hele veld leeg. Phacelia wordt onder gewerkt. Ook ander groente afval laten ze op het land liggen om de bodem te voeden. Ze wees ons op de broccoli, wat maar een kleine groente is met veel blad. Van slakken hebben ze geen last,  van duiven wel. Daartoe gebruiken ze plastic.
Ik hoorde nog een handige tip: in het voorjaar is de kleigrond nog vaak koud. Planten willen wel groeien, maar door de kou komt er nog geen stikstof vrij. Ze helpen de planten dan door ze een natuurlijke boost te geven, zoiets als stikstof denk ik, uiteraard geen kunstmest. De planten beginnen dan wel vast te groeien en even later als de grond is opgewarmd, kan de bodem ze van voldoende groeistoffen voorzien. Een mooi verhaal en de planten stonden er prachtig bij.

Er kunnen nog abonnees bij. De afhaalpunten in Nijmegen:

Afhaalpunt – Donderdag vanaf 12 uur:

  • Oosterhout (dorp), Stationsstraat
  • Nijmegen-Noord/Waalsprong, Grote Boel
  • Nijmegen-Noord/Waalsprong, Meikersstraat
  • Lent, Fluweelboomstraat/Acacialaan
  • Lent, Pink Floydstraat
  • Lent, Iewan, Laauwikstraat
  • Nijmegen, Van Nispenstraat

Winkels – Eigen afhaal- en aanmeldsysteem; vraag in winkel!

  • De Streekbakker, Thijmstraat 119. Elke vrijdagmiddag vanaf 12.30 uur zijn de pakketten hier af te halen. De tassen zijn in de winkel te bestellen.
  • Universiteit, Akku/UMP, Heyendaalseweg 141. Elke dinsdag vanaf 12 uur zijn hier de pakketten af te halen. Aanmelden bij de Akku.

https://www.tuinderijdestroom.nl/
https://www.facebook.com/tuinderijdestroom/

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.