Open Nijmeegse stadstuinen

Zaterdag 3 juni jl. was het weer open dag van de Nijmeegse stadstuinen.  Deze werd alweer voor de 19e keer georganiseerd en er deden ruim 25 stadstuinen mee. Er deden ook een paar min of meer “eetbare” stadstuinen mee zoals de mijne en die van Jeannette, Maartje (stadskruidentuin) en Trees (grote tuin met hierop 6 flinke moestuinen van vrienden).

Een paar dagen na de open dag vond de evaluatie plaats. We hoorden van bezoekersaantallen tussen de 50 en 200. Iedereen was heel blij geworden van de dag. De meeste bezoekers waren geinteresseerd en wilden van alles horen, anderen namen alleen kort een kijkje.
Bij mij kwamen er circa 75.  Heel veel vond ik en de meesten wilden ook best mijn verhaal horen. Dit jaar niet over slakken want die heb ik bijna niet meer. Maar vooral over de enorme uitzaai van de pastinaak die ik vorig jaar (foto links, gele bloemen) in bloei had laten komen. Op de rechter foto hieronder zie je de nieuwe pastinaak planten. Ik heb ze mogen wieden tussen de houtsnippers waar ze het ook goed deden.

 

Ook probeer ik steeds meer te laten groeien in deze kleine stadstuin van voor 52 m² en achter 49 m². 
En wees ik bezoekers op de makkelijke moestuinbak achter die staat op een plek waar je anders niets zou kunnen zetten: pal onder 2 lindes en 2 appelbomen. Gewone appelbomen die vanzelf klein blijven,  doordat ze weinig ruimte hebben. Ze dragen wel appels.


Er staat ook een makkelijke moestuinbak in de voortuin, pal voor een haag coniferen. Ook dit is anders een lastige plek. Voor beide bakken geldt dat er goed antiworteldoek onder ligt, waardoor de buurplanten niet de bak indringen; ook blijft de qoede tuingrond die ik er in stop ook echt in de bak.

Goede tuingrond is wel heel belangrijk. Ik probeer hem zelf te maken of in ieder geval de gewone grond te verbeteren met bokashi bakken voor mijn keukenaval; een ander deel van mijn keukenafval gaat naar de wormen in de Hungry bin-container en dan heb ik nog een gewone compostbak. En dan nog kocht ik dit jaar potgrond bij, voor het opkweken en ook voor het aanvullen van de bakken. 

Volgend jaar is jubileum jaar, want dan worden de open Nijmeegse stadstuinen voor de 20e keer georganiseerd. De organisatie streeft naar deelname van 40 tuinen, te bezichtigen op zaterdag en/of zondag, weer medio juni.

Lijkt het je leuk om mee te doen, neem dan contact op via  http://www.nijmeegsestadstuinen.nl/html/meedoen.html

Ik heb ook gepolst of volkstuinen en buurtmoestuinen mee mogen doen. Daar denkt de organisatie nog even over na.

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.