Permablitz kruidenheuvel

Patricia van woongemeenschap Eikpunt vroeg me om te komen helpen en begeleiden bij het maken van een kruidenheuvel. De halve maan-vorm was al bedacht: een muur in halve maans-vorm met een bankje in de holte.

Na een gezellige koffie met zelf gebakken cake, om 09.45 uur, met meer dan 20 mensen kregen we uitleg van wat voor klussen er die dag waren. Sommigen gingen verder werken aan het terras bij de ingang, anderen aan een heuvel die bedekt moest worden met stro; en wij zouden een kruidenheuvel bouwen. Van jong tot oud: iedereen kan meedoen. Voor een oudere was dat soms: oppassen op een jongere zodat moeder mee kon werken. Overdag zag ik dat die jonge kinderen het erg leuk vonden om mee te werken en was er ook een klus waarbij dat goed kon: verspreiden van stro over een heuvel van aarde. 

“Onze” kruidenheuvel was al uitgetekend met paaltjes en touw. Gelukkig had het geregend en kreeg je de spade de kleigrond wel in. Ware het niet dat er massaal riet en  kweekgras groeide. Na 2 graafpogingen met de spade zagen we hier vanaf en informeerden naar eerdere ervaringen met afdekken met karton om riet en kweekgras tegen te houden op deze kleigrond. Die bleken goed. Dus besloten we dit ook te doen. Er was gelukkig karton over, dat we precies over de vorm konden leggen.

Ook konden we nog  palen gebruiken als achterwand en iets later nog restjes van een kistje van een net gesloopte bijenkast waarmee we de achterwand verstevigden. Iedereen was aan het werk en men kon wisselen van klus. Zelf heb ik ook stenen en kleigrond gekruid en de heuvel zijn vorm gegeven. Later gaan de bewoners aan de slag met het bankje en mogelijk ook een wandje op de circa 20 cm ruimte achter de palen. 

We kregen 3 kwartier lunchpauze met heerlijke soep en salade. Ieder bracht zelf zijn eigen brood mee. Daarna verder en om 4 uur was de klus geklaard en stond er een mooie kruidenheuvel waar we al vast wat planten inzetten: aan de minst zonnige kant: spinaziezuring; aan de zuidkant onder: pepermunt (regelmatig knippen en gebruiken; ook gedroogd jarenlang lekker!)l bovenop: thijm en oregano. 

Het was onder het heen en weer lopen ook erg leuk om de andere heuveltjes te zien. Ik vergat er foto’s van te maken. 

 

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.