Peulvruchten, waterkefir, vegetarisme en meer

Het is nog even het jaar van de bodem, daarna wordt het het jaar van de peulvruchten. Ook belangrijk, want in peulvruchten zit eigenlijk bijna alles wat je nodig hebt als je je vooral voedt met groentes en geen vlees of vis eet.

Waterkefir is mogelijk een goede aanvulling op een vegetarische leefwijze, omdat in dit drankje onder andere vitamine B12 zit. Het drankje wordt gemaakt in 4 dagen door melkzuurbacterien en gistcellen. Doe ze gedurende 2 dagen in een afgesloten pot, geef ze wat suiker en gedroogde vruchten en je krijgt een lekkere frisdrank met prik, die ook nog eens prettig voor de darmen is. Zie onder andere http://waterkefir.net 
Het vermenigvuldigt zich snel. 

De International Fair Food Fair bij de Thiemeloods afgelopen zaterdag was een succes: boeiende lezingen, diverse lekkere verantwoorde hapjes en smoothies; muziek, een zonnetje erbij en leuke mensen ontmoeten. Allemaal geinteresseerd in gezond en lekkere voeding.

Op 1 oktober vond de aftrap plaats van de Vegetarische donderdag Nijmegen. Voor vegetariers (en veganisten) wordt het goed toeven in Nijmegen.

NB: we kunnen nog steeds gratis permablitz acties houden. Wie wil deze sprong wagen met zijn tuin? Zie https://eetbaarnijmegen.nl/permablitz. Ik hield een presentatie over mijn tuin en de permablitz acties.
Na de lezing van Wouter van Eck over zijn voedselbos ben ik weer meer gemotiveerd voor permacultuur en zorgen voor de bodem. Hij stelde dat alle grote landbouwgebieden van heel vroeger woestijn zijn geworden. Dit artikel ondersteunt dat idee, en stelt: Misschien is “gedegradeerde landbouwgrond” een betere omschrijving dan “een door de mens gemaakte woestijn?”
Hoe dan ook: heb je een tuin, wees zuinig met de bodem..

 

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.