Plattelands pioniers

Voor wie het miste, deze video geeft hoop!
https://www.npostart.nl/vpro-tegenlicht/15-09-2019/VPWON_1298802

Uit de VPRO-site:
Nederlandse plattelandspioniers geven vorm aan nieuwe manieren van voedsel verbouwen, duurzaam leven en gemeenschapszin. Wat kunnen we van deze vernieuwers leren? Het Friese dorpje Wijnjewoude heeft een eigen energiecoöperatie opgericht, waarin groene stroom wordt opgewekt. Met als volgende stap: het vergisten van koeienmest om zo zelf biogas te produceren. De stichting Herenboeren in Boxtel is een corporatie van huishoudens die samen een stuk land hebben aangekocht, een boer in dienst hebben genomen en in ruil daarvoor goedkope, biologische aardappels, groenten, vlees en fruit ontvangen. Het Voedselbos in Groesbeek is een botanisch project waar vierhonderd eetbare soorten door elkaar zijn geplant. De opbrengst is tien keer zo hoog als die in de reguliere landbouw. Exclusieve restaurants, lokale bierbrouwers en ambtenaren van het ministerie zijn dagelijks in deze paradijstuin te vinden.

Weer wordt genoemd dat de opbrengst van het voedselbos in Groesbeek 10x zo hoog is als die in de reguliere landbouw. Maar weer wordt vergeleken met raaigras: 1 ha raaigras levert een boer 300 euro op; terwijl Wouter 3000 euro verdiende. Maar een jaar raaigras telen met weinig opbrengst is nodig na een (of meer) jaar mais telen en dat brengt veel meer op. Oogstgenotentuinen of tuinen met groentepakketten leveren veel meer op dan 300 euro per ha. Maar dit is het enige kritiek puntje.
Het filmpje is geweldig om te zien en de waarde van de biodiversiteit die Wouter hier mee schept, is niet in geld uit te drukken.

Ik zocht er de linkjes bij:
https://www.wen.frl/

https://wilhelminapark.herenboeren.nl/

https://www.voedselbosbouw.org/ketelbroek

https://denieuwewinkel.com/

https://nevel.org/

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.