Presentatie Wij’deWereld

Wat een geweldige organisatie: http://wij-dewereld.nl/

“Wij’dewereld wil mensen in de buurt verbinden en inspireren. Bijdragen aan interactie. Met activiteiten die geworteld zijn in de buurt zoekt zij graag de interactie met de wijdere wereld.
We organiseren activiteiten voor mensen in de buurt Nijmegen Oost, maar natuurlijk is iedereen welkom!”

Elke dinsdagavond koken vluchtelingen een 3 gangen maaltijd en wordt er iemand gevraagd de amuse tussen soep en hoofdgerecht te verzorgen in de vorm van een kort praatje/presentatie (5 minuten).
Deze maand is het thema burgerparticipatie en was ik gevraagd wat te vertellen over de permablitz-acties.
Ik maakte onderstaande presentatie van de laatste acties:

Omdat circa de helft vluchteling was, besloten we ter plekke dat ik mijn verhaal in eenvoudig engels zou houden. Ik vertelde over de start van Transition Town Nijmegen in 2009, en de eetbare tuinengroep hiervan waar ik aan deelnam. Transition Towns vormen een landelijke beweging van mensen in steden die vooral zelf wat willen doen om tot een duurzamere wereld te komen. Zo ook het zelf verbouwen van (een deel van) je eigen voedsel.
In 2010 pakten we elkaars tuinen aan, Toon Ottenheijm en Romilda van der Wal waren onze deskundigen. Vooral achtertuinen en een volkstuin.
Daaruit groeide dit platform. Vorig jaar deden we mee aan een groen verbindt actie en kregen we de gevraagde subsidie voor permablitz acties in 10 voortuinen, maximaal 1 per wijk.

Er was veel belangstelling en we zijn blij dat we de deelnemers een goede start kunnen geven, onder andere door de Biokultura compost en bemeste tuinaarde. Behalve de start van een tuin krijgen ze ook iets mee van de permacultuur filosofie: probeer je tuin tot een ecosysteem te maken, waar je relatief weinig werk aan hebt: een systeem waarbij mens, dier en plant samenwerken. Houd de bodem zoveel mogelijk bedekt, vooral in de winter, zodat allerlei beestjes net boven en onder de grond kunnen overwinteren. Denk na over de beplanting; we denken mee over welke plant het beste op welke plaats staat; we adviseren de bodem zoveel mogelijk met rust te laten. Dat kan makkelijk bij vaste planten zoals bessen en allerlei “eeuwige” groentes zoals eeuwige prei, knoflook ui, eeuwige spinazie, eeuwig moes. Dit zijn ofwel  vaste planten ofwel ze vermeerderen zichzelf eenvoudig via zaad. En verder: loop alleen op paadjes (houtsnippers) en niet op de aarde. Dan blijft hij luchtig.

Uiteraard heb ik iedereen uitgenodigd om mee te doen aan de volgende permablitz acties:

1 mei: Lent
11 mei: Oosterhout
12 mei: Heseveld: NB zorgt zelf voor vrijwilligers; je kan wel even gaan kijken
datum volgt nog: Lindenholt
In de herfst plannen we een fietstocht langs de deelnemers tuinen.

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.