Rondleiding Bodemzicht

Sinds dit jaar is er een regeneratief telend groentebedrijf begonnen op landgoed Grootstal. Sinds een paar weken leveren ze (de jonge boeren Ricardo en Anne) groente, die je kan bestellen via een excellijst en op zondag kan je die ophalen, gedurende 4 tijdstippen.
Zie https://www.bodemzicht.nl/

Om 11 uur en 16 uur kan je als klant een korte rondleiding krijgen en die kreeg ik op 9 augustus van Anne van Leeuwen. Zij zorgt al sinds het begin van de coronatijd (medio maart) in haar eentje voor de tuin, doordat haar vriend en collega-boer corona kreeg en nog steeds aan het herstellen is. Ik heb bewondering voor haar: ze zorgt niet alleen voor de tuin, maar ook voor de oogst (groentes klaar maken en in papieren zakken klaarzetten in de koelruimte), ‘s zondags klaarzitten en zakken overhandigen, afrekenen aan de particuliere klanten. Daarnaast levert ze ook aan een paar restaurants, zoals De Nieuwe Winkel, de Meesterproef, de Vereeniging en Vesters en ze bezorgt de groentes daar zelf.

Anne werkte ooit bij Artis en wilde daar het verlies van biodiversiteit onder de aandacht brengen van het grote publiek (1,4 miljoen bezoekers per jaar uit alle lagen van de bevolking). Omdat ze zo’n urgentie voelde meer te doen tegen biodiversiteitsverlies en klimaatverandering,  koos ze samen met haar vriend voor een eigen bedrijf waar ze hun ideeën voor een betere wereld goed in kwijt kunnen. Vijf jaar bereidden ze hun plan voor en vorig jaar vonden ze het huidige terrein van 5 ha.

Hun streven is om elk jaar de bodem beter achter te laten dan het beginstadium. Voedselbossen doen dat ook, maar Anne en Ricardo kiezen er voor om dit te bereiken bij grasland. Hun inspirator is Allan Savory.

Regeneratieve landbouw groeit levende bodem, vangt CO2 af, vermeerdert de biodiversiteit en maakt winst. Bodemzicht zal het perspectief in de Nederlandse landbouw grondig kantelen: van verstrekkende, uitputtende monoculturen naar gegronde, veerkrachtige boerenbedrijven. Onze boerderij vertrekt vanuit 21ste-eeuwse uitdagingen als klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en boerencrisis en vertaalt dit naar een koolstofpositieve, biodiverse en winstgevende landbouw.

Bodemzicht zal direct groenten, fruit en eieren aan een regionale markt leveren. De bodem wordt zo min mogelijk verstoord en kunstmest en pesticiden worden niet gebruikt. De boerderij werkt zoveel en creatief mogelijk met bestaande natuurlijke processen. Zo zullen snoeiresten koolstof voor compost leveren, kippen compost eten en bemesten en is compost weer voeding voor groenten en bomen. Mobiele kippencaravans tussen de boomgaarden activeren de bodem en werken als intensieve koolstofpompen die CO2 opslaan. Bodemzicht heeft een eigen watersysteem dat droogte en overvloedig water kan opvangen. De nieuwste groene technologie is door het hele bedrijf geïntegreerd voor energie, data en bedrijfsvoering.

Met Bodemzicht willen we een realistisch circulair alternatief neerzetten voor de huidige landbouw én een lange termijn toekomst creëren voor boeren in Nederland.

Op naar een werkelijk duurzame landbouw!”

Tijdens de rondleiding proefden we van de rucola en de Thaise basilicum, die er veel beter bij stond dan de mijne, die ik zelf thuis opkweekte. Anne heeft alles zelf opgekweekt: mais, Russische bladkool, pompoen, courgette, bieten, sla en de tuin ziet er echt prachtig uit. Slim om insectengaas te gebruiken tegen verdamping. Tijdens deze hittegolf zet ze de sproei-installatie één keer per dag even aan. Meer is niet nodig dankzij het permacultuur-ontwerp: houtsnipper paadjes en compost. Opgekweekte plantjes plantte ze direct in de flinke laag compost, die weer rechtstreeks is aangebracht op het voormalige grasland. Er wordt niet gespit, het is een “no-dig-market garden”.

De groentes zien er prachtig uit, smaken goed en er zijn ook bijzondere groentes en eetbare bloemen te kiezen. Denk aan: pompoen blad en de suggestie om het gewoon mee te koken zoals je ook met druivenblad kan doen.  Bloemen van de Oost Indische kers en viooltjes; de bloem van de pompoen; bladmosterd en salademix.

Een impressie:

In hun nieuwsbrief houden ze je op de hoogte, de laatste ging over de kippen:
Met de kippen maken we een kudde-impact op het gras. In een gezond ecosysteem met roofdieren staan kuddes, uit verdediging, dicht op elkaar en zijn deze continu in beweging. Ze maken daardoor een heel intensieve impact op een plek en komen daar voor lange tijd niet terug. Gras is over duizenden jaren co-evolutie met grazers gewend aan dat type impact. Als je dit kudde-effect nabootst, wat wij doen met de kipmobielen, komt gras weer tot zijn volle expressie. En gras hoort wat ons betreft minstens een meter hoog te zijn! Met hoog gras kun je in korte tijd veel CO2 afvangen. Als je dat gras vervolgens weer platslaat met je kudde breng je koolstof uit het gras terug naar de bodem. Dit is hoe wij met de kipmobielen CO2 afvangen en levende bodem bouwen. Vandaar dat wij vanaf september klimaateieren gaan verkopen!

Op zondag 23 augustus houden ze een open dag, je moet er je wel voor opgeven. Maximaal 30 personen ivm corona. Kies voor een van deze 3 tijdstippen: 11 uur, 14 uur en 16 uur en meld je aan op bodemzicht@gmail.com.

Wat boffen we in Nijmegen met weer zo’n leuk groentebedrijf! Fruit, kastanjes en noten gaan er trouwens ook aan komen, in een iets later stadium.


Tip voor enigszins vergelijkbare permacultuur groentetelers, die mij bekend zijn. Er zijn er vast meer.
Kiemkracht 64 (Nijmegen)
Eetmeerbosch (Nijmegen)
De Voedselketen (Oirschot)
De Veldhof (Gorssel, bij Zutphen)

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.