Twee stageaires bij Eetbaar Nijmegen/Samen Gezond Eten Nijmegen

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.15″]

Dit voorjaar begeleidde ik 2 stagiaires Dietetiek en Voeding bij hun onderzoek naar duurzame voeding bij ouderen. 
We hadden het idee, dat duurzame voeding vooral iets is voor jongeren en dat ouderen vlees niet zo makkelijk vervangen door iets plantaardigs. Ik zag dat bij mijn eigen moeder (toen 80+), die heel lang zei dat ze best vegetarisch wilde eten, maar dat mijn vader dat niet wilde. Toen hij overleed, bleef ze toch de vleesaanbiedingen kopen.

De stagiaires lazen over gedragsverandering en ontdekten dat vooral de attitude heel belangrijk is. Als men echt de attitude heeft, dat plantaardige voeding beter is voor het milieu, is men eerder geneigd tot het vervangen van vlees door plantaardige voeding.
Ze gingen naar Duuk en Diner in Dukenburg en stelden mbv een enquête vast dat de attitude best positief was. Achteraf relativeren ze dit: de enquête werd aan een tafeltje afgenomen, mensen zaten bij elkaar en hebben mogelijk iets te positief ingevuld.
Dit waren de vragen:


Ze hielden een voorlichtingsbijeenkomst, om de al aanwezige positieve houding te versterken. En zetten de argumenten op een rij:

  1. Het milieu
    Met een duurzaam eetpatroon wordt de CO2 uitstoot van broeikasgassen verminderd, waardoor de temperatuur van de aarde minder snel stijgt en er wordt minder water verspild. Al met al, een betere leefomgeving voor u, uw kinderen en uw kleinkinderen.
  2. Uw gezondheid
    Wanneer je eet volgens de Schijf van Vijf heb je een duurzaam eetpatroon. Een duurzaam eetpatroon bevat veel plantaardige producten en weinig dierlijke producten. Dierlijke producten bevatten in verhouding meer verzadigde vetten dan plantaardige producten. Een hoge inname van verzadigde vetten kunnen welvaartsziekten veroorzaken.
  3. Een groter dierenwelzijn

Ze lieten dit filmpje zien:


Tenslotte kregen de bezoekers per tafel een spel uitgereikt: 6 kaartjes met op elk één van onderstaande afbeeldingen. Dit zijn allemaal eiwit bronnen.

Elk groepje kreeg een stapeltje met foto’s en moest, in overleg met elkaar, de foto’s op volgorde leggen van goedkoop naar duur.
Dat bleek lastig!  Over het algemeen schatte men de duurzame (plantaardige) keuzes als te duur in. Onderaan vind je de juiste volgorde. Probeer het eerst zelf.

Aan het winnende groepje werd gevraagd: “Hoeveel liter water is er nodig voor 100 gram rundvlees”. Elke deelnemer van het winnende groepje mocht een gok wagen en degene die er het dichtste bij zat wint. –> Het antwoord is 1500 liter water.
De winnaar kreeg een duurzaam boodschappenpakketje mee.

Het laatste onderdeel ging helaas niet door. De stagiaires hadden een plantaardige maaltijd bedacht en de kok van Duuk en Dinner gevraagd deze te bereiden. Alhoewel de kok leek te willen meewerken, was hij dat niet midden in de aspergetijd. Dat moesten toch asperges worden met ham en ei oid. en geen aspergeburgers.

Een duurzamer/plantaardig voedingspatroon is niet duurder dan een dierlijk voedingspatroon. 
Het voedingscentrum adviseert om vlees te vervangen door peulvruchten zoals bonen, linzen, kikkererwten, ongezouten noten of ei. Dit wordt geadviseerd omdat deze plantaardige producten relatief veel eiwitten bevatten.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.15″]

Hieronder zocht ik zelf nog wat uit. Het eiwitgehalte van een voordelig product bij Ekoplaza, en een hamburger bij AH. Ik koos voor Ekoplaza omdat hier per product het aantal grammen eiwit per 100 gram product genoemd wordt. Ook deze tabel geeft informatie hierover. Ter referentie heb ik die ook genoemd, met linkje naar elk product. 

[ninja_tables id=”14563″]

Van goedkoop naar duur krijg je dan: linzen, gebakken ei, kaas, hamburger, walnoten, zalm
Van minste eiwit naar meeste eiwit: linzen, gebakken ei, walnoten, kaas, hamburger, zalm, kaas. Precies hetzelfde rijtje.
De puur plantaardige producten zijn dus wel goedkoper en duurzaam!, maar bevatten ook minder eiwitten. 

Volwassen personen hebben gemiddeld ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Sommige groepen hebben wat meer nodig. Dat zijn vegetariërs, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook mensen met bepaalde aandoeningen of wonden en kracht- en duursporters hebben iets meer nodig.
Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen. 
Bron
Iemand van 60 kg heeft dan 48 gram eiwit nodig. Iemand van 70 kg: 56 gr. Deze behoefte aan eiwit is met dierlijke producten zoals kaas en eieren goed te voldoen. Vul het aan met walnoten en linzen ed. en je zit goed.

Voor veganisten lijkt dat toch wat lastiger. Voor wie wil kennismaken met veganisme (helemaal geen dierlijke producten): de hele maand oktober bieden 64 horecazaken in Nijmegen minimaal 2 veganistische gerechten aan. Zie deze flyer

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.