Waldboeren

Op een terrein van 4 ha gaat geëxperimenteerd worden met agrobosbouw en kringlooplandbouw. Er komt bloemrijk grasland (2,75 ha) en kruidenrijke akkerstroken (1 ha), oude graanrassen, een notengaard en een fruitgaard, houtwallen, bosranden en een kastanjebosje. Er gaat gemaaid worden en ook wordt een schaapskudde ingezet. In Waldboeren in de Meerwijk kan je de plannen nalezen. Het is een project van De Ploegdriever (een vereniging die landschapsbeheer stimuleert en uitvoert in de Ooijpolder en Groesbeek) en Arno van der Kruis (Bellefleur boomgaardbeheer).

Een fragment uit Waldboeren in de Meerwijk: een bijzondere inspiratiebron voor dit project is het boek “Een verrukkelijk gezigt” van Klaas Bouwer, over de buitenplaatsen en boerderijen in de Meerwijk bij Nijmegen. Bouwer beschrijft het leven en werken van de boeren ‘in het Wald’ in de zeventiende en achtende eeuw. ‘Het Wald’ refereert aan het Nederrijkswald, waartoe de Meerwijk behoort. De boerenpraktijk die hij beschrijft zouden wij nu kringlooplandbouw noemen. Het lijkt passend om dit project voort te zetten onder de naam ‘Waldboeren’.

Zie ook het artikel in de Gelderlander van 3 maart.

Komende zaterdag om 10.30 uur is de officiële opening en worden de eerste walnootbomen geplant. Uiteraard zette ik ook dit project op de kaart van Eetbaar Nijmegen. Leuk om de komende tijd, of bij de opening, eens een kijkje te nemen. Er komt een nieuw pad erlangs, met uitzichtpunt, dat is echter gepland voor het najaar. Nog even geduld dus..

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.