Winterklaar maken

Ben je ook al begonnen? En hoe?

Vorig jaar was ik vooral bezig met het leeghalen van de bladkooi in de buurt en verspreidde de blaadjes over mijn voortuin.

Twee jaar geleden heb ik als experiment een echt grote plastic zak gevuld met blad, gaatjes erin geprikt, beetje kalk erbij, zodat dit mooie bladcompost zou worden. Dat werd het ook wel, maar het kostte wel 2 jaar voor het compost was geworden en de zak stond toch wel lelijk in de weg.

Dit jaar doe ik het weer wat anders: ik haal de compost uit mijn houtsnipperpaadjes. Dwz op de volkstuin. Daar zijn sommige paadjes bijna weer aarde aan het worden. Ze zitten vol met wormen. Daarna vul ik het pad weer met houtsnippers, er ligt weer een enorme berg naast het complex De Smalle Steeg in Lindenholt.
Ook wat houtsnippers over de bedden. Beetje bij beetje, telkens wat.. Bij de appelboom heb ik het pad (en vooral de boomwortels) met rust gelaten en alleen houtsnippers toegevoegd.

Op sommige plaatsen bloeit de oostindische kers nog volop en is er geen reden om hem weg te halen. Waar de oost indische kers het pad bedekte heb ik hem wel weggehaald, zodat ik er veilig door kon; daarna op een bed gelegd waar hij weer als eerste mulchlaag kan dienen. Het is nu wel even werken, maar de beloning is groot in het voorjaar: geen onkruid, veel bodemleven.
Geinspireerd door Frank Anrijs’ verhaal over mulchen

Karla Muder, 29/10/2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.